In momentul in care ne cumparam bijuterii pietre semipretioase este bine sa avem cunostintele necesare pentru a determina daca aceste pietre sunt sau nu false.
Dubletele si tripletele din opal sunt opaluri compozite si sintetice. In dublete zona superioara pe pietrele le au sunt facute din opal pretios iar baza este din opal comun denumit potch. Tripletele au trei straturi: o baza din opal comun, stratul din mijloc din opal pretios si zonele superioare bombate din cristal de stanca cu scopul de a proteja. Pietrele sunt si ele extrem de usor de depistat in cazul in care sunt privite cu lupa din lateral.
Imitatiile de opale gibson sunt facute in laboratoare si in anul 1973 aveau irizatii foarte bune iar modelul si modul in care culorile au fost distribuite tradau si ele faptul ca au fost doar simple imitatii. In Statele Unite sunt creata si opalurile din sticla dubla ce nu aveau textura opalelor veritabile si daca erau privite in lupa si pareau usor incretite.
Margelele si pietrele din opal sintetic din latex si din polistiren erau peste tot. Ele au si o scanteiere de albastru si usor laptoasa care poate fi foarte simplu de depistat.
Chihlimbarul este inlocuit cu rasina recenta si cu produse dintr-o compozitie de plante exotice e o imitatie. Aceasta piatra este imitata si cu unele mase plastice precum celuloizii, galalit si polistirent, rasini vanilice.
Abdoidul este alt substitut pentru chihlimbar, si e o ambra compozita ce se obtine prin incalzirea la o temperatura mare a mai multor particule mici din ambra originala si de presarea lor. E de asemenea vopsit si e mai rezistent decat cea naturala.
Depistarea flasurilor se face prin folosirea acelor incinse. Ambra naturala e cea care scoate fum care seamana cu tamaia pe cand plasticele se topesc si lasa pe ele urme negricioase. E putin probabil ca in targurile de minerale sa avem si ace la indemana si sa putem face astfel de teste si atunci putem sa probam autenticitatea prin frecare cu postav.
Chihlimbarul poate fi testat si mirosindu-l petru ca el emana un miros extrem de placut de rasina in timp ce toate celelalte materiale plastice nu au cum sa faca asta. In cazul in care cumparam de pe internet aceste metode nu mai pot fi aplicate si tocmai de aceea este important sa avem de la vanzator toate detaliile corecte in ceea ce priveste produsele.
Coralul poate sa fie imitat cu portelan si cu os vopsit, cu sticla, cu plastic si cu alte materiale sintetice. Coralul sintetic se obtine printr-un procedeu care poate implica sculptura, slefuirea si taierea la fel cum se intampla si cu varianta naturala care poate fi revopsita. Culorile sunt uniforme si in general au si o nuanta rosie ori portocalie ce arata foarte nenatural.
Perelele in afara de alte traamente pentru iradiere ori pentru vopsire nu au alte modificari. Dupa ele pot fi facute mai multe imitatii. Spre exemplu tekla sunt mici sfere facute din sticla ori din glazura de portelan si acoperite cu o solutie de solzi de peste.