Cafeaua se pastreaza cel mai bine intr-un recipient uscat, etans. Cand stocati amestecul preferat acasa, evitati aerul, umiditatea, caldura si lumina. Iata informatiile rapide despre cum sa pastrati corect boabele de cafea si cafeaua macinata pentru o prospetime si aroma maxima.
Desi comoditatea este esentiala (cine vrea sa mearga la vanatoare la cafea la 6 dimineata?), doriti sa va pastrati cafeaua, astfel incat sa ramana proaspata si aromata.
Alegeti un loc rece, intunecat, uscat, cum ar fi o camara sau un dulap. Nu pastrati cafeaua la frigider sau congelator; umiditatea poate determina deteriorarea boabelor de cafea.
Evitati zonele calde, cum ar fi deasupra / langa cuptor sau in dulapuri care se incalzesc din cauza expunerii la lumina solara sau a echipamentelor de gatit.
Este bine sa va pastrati cafeaua pe un blat daca se afla intr-un recipient opac, etans, departe lumina directa a soarelui si departe de orice sursa de caldura.
Odata ce deschideti ambalajul vidat, cafeaua incepe sa isi piarda rapid prospetimea. Din acest motiv, este bine sa transferati cafeaua intr-un alt recipient adecvat cat mai curand posibil.
Pentru cele mai bune rezultate, utilizati un recipient din sticla opaca, ceramica sau metal neactiv cu o garnitura etansa. Recipientele de sticla sau plastic transparente trebuie pastrate intr-un loc intunecat.
O alta varianta este sa folositi pungi care pot fi etansate cum sunt cele de pe https://www.neopack.ro/.
Prospetimea cafelei in timp
Cafeaua incepe sa-si piarda prospetimea imediat dupa prajire; aroma maxima este in urmatoarele zile. Cafeaua macinata este cea mai buna la doua saptamani de la prajire, iar cafeaua boabe intr-o luna din momentul in care a fost prajita.
Cumparati de multe ori cafea macinata doar, in cantitati care sa dureze una pana la doua saptamani si apoi pastrati-o corect.
Depozitati cantitati mai mari de cafea intr-un recipient etans, intr-o zona rece, intunecata, pastrand o cantitate mai mica intr-un alt recipient pentru utilizare zilnica. Deschideti containerul mai mare numai atunci cand trebuie sa il reumpleti pe cel mai mic. Acest lucru reduce expunerea la aer pentru cea mai mare parte a cafelei.
Cafeaua macinata se strica mai repede decat cea boabe. Daca aveti timp, energie si echipament, macinati-va propriile boabe de cafea in fiecare dimineata. Daca nu sunteti gata sa va asumati o astfel de activitate puteti avea totusi o cafea proaspata delicioasa daca utilizati boabele intregi in termen de o luna de la prajire si fasole macinata in doua saptamani de la macinare.
Prajirea si macinarea DIY
Daca sunteti un cunoscator al cafelei, poate doriti sa incercati sa cumparati, sa prajiti si sa macinati propriile boabe de cafea verde. Boabele de cafea verde sunt adesea disponibile de la comerciantii de retail de cafea de inalta calitate. Fasolea verde se pastreaza mai bine si tine mai mult decat boabele de cafea prajite; pastrate corespunzator, acestea pot ramane proaspete mai mult de un an.
Cu putina munca, puteti praji boabe de cafea verde acasa si apoi le puteti macina dupa cum este necesar pentru cea mai proaspata cafea.
Pentru cea mai proaspata cafea, alegeti marci care utilizeaza ambalaje etansate cu valva si nu ambalaje sigilate cu vid.
Cafeaua sigilata la vid trebuie maturata inainte de ambalare, deoarece cafeaua elibereaza gaz care poate determina ca punga sa explodeze.