Sarcina este o perioadă delicată din toate punctele de vedere, iar sănătatea dentară e un aspect ce necesită atenție suplimentară în acest timp. Riscul apariției afecțiunilor dentare crește considerabil din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii, din cauza grețurilor matinale și schimbărilor fiziologice, ca refluxul gastric. De multe ori, viitoarele mămici evită să meargă la medicul dentist din cauza unor stereotipuri și fobii insuficient argumentate. Totuși, o simplă carie evoluează foarte rapid în timpul sarcinii și poate duce la apariția unei infecții care ar complica și mai mult tratamentul. De aceea, este foarte important să vă adresați la timp la medicul dentist, chiar și pentru o simplă profilaxie dentară. Dentarbre este o clinică stomatologică la care vă puteți adresa cu încredere.
Afecțiunile dentare în perioada sarcinii
Există anumite afecțiuni dentare care apar frecvent la femeile însărcinate. Una dintre cele mai frecvente este gingivita. Gingivita se caracterizează prin sângerarea gingiilor după periaj sau la folosirea aței dentare. Gingivita poate să apară la oricine, însă femeile însărcinate au un risc semnificativ mai mare din cauza hormonilor care stimulează fluxul sangvin la nivelul gingiilor. Gingivita netratată sau tratată necorespunzător poate cauza boli parodontale. Bolile parodontale se caracterizează prin distrugerea fibrelor care țin dinții în alveolele dentare – acest lucru cauzează mobilizarea lor. La Dentarbre Dental Clinic București vă oferim tratamente parodontale performante, cu rezultate testate și stabile pe termen lung.
Din cauza grețurilor matinale, poate apărea o hipersensibilitate dentară temporară. Se pot agrava cariile dentare existente.
Unele femei se confruntă cu mici leziuni benigne la nivelul gingiilor care dispar după naștere. Totuși, pot avea simptome neplăcute și pot fi înlăturate prin intervenție stomatologică, dacă este necesar. Toate acestea pot fi diagnosticate și tratate la timp într-un cabinet stomatologic.
De ce ar trebui să țineți cont atunci când vă adresați la medicul dentist în timpul sarcinii
În primul rând, tratamentele stomatologice invazive ar trebui evitate pe cât posibil în primul trimestru și în prima jumătate al celui de-al doilea trimestru de sarcină. Dacă este absolut necesar, tratamentul stomatologic de rutină (fără administrarea anestezicelor, antibioticelor) poate fi realizat după trimestrul doi de sarcină. Se recomandă evitarea realizării radiografiilor dentare (sau generale) pe tot parcursul sarcinii. Înainte de a urma un tratament, este important să va informați medicul dentist cu privire la denumirile și dozele medicamentelor și a vitaminelor pe care le administrați. Cea mai importantă direcție de acțiune în timpul sarcinii este profilaxia dentară.
Recomandări generale pentru igiena orală în timpul sarcinii
Utilizați o periuță moale și o pastă de dinți fără arome suplimentare. Un medic dentist vă poate recomanda cea mai potrivită pastă de dinți pentru dumneavoastră. Nu uitați să utilizați ață dentară cel puțin o dată pe zi. În cazul în care vă confruntați cu grețuri matinale, se recomandă clătirea periodică a gurii cu apă cu bicarbonat de sodiu sau apă de gură.
Sarcina este o perioada minunată în viața unei femei – nu lăsați micile neplăceri dentare să o întunece. Adresați-vă cu încredere la un stomatolog bun și veți reuși să vă păstrați zâmbetul pentru marele moment!