Laptopul constituie a doua mare inventie din ultimii 30 de ani. Acesta este definit ca un microcalculator portabil functionabil cu baterii sau curent electric. Datorita dimensiunilor lui mici acesta poate fi usor de transportat.
Un avantaj mare este ca poate fi alimentat ore in sir de acumulatoarele inglobate sau cu ajutorul unui adaptor pentru curent. Pana la aparitia smartphone-ului, laptopul era considerat cel mai utilizat obiect, mai ales in randul tinerilor.
Trebuie stiut insa ca daca folosim laptopul ca pe un computer stationar este indicat sa se scoata acumulatorul din el. Un alt lucru important ce trebuie stiut de toti posesorii de laptopuri este faptul ca bateria acestuia continua sa functioneze chiar si atunci cand el este oprit.
Bineinteles defectarea unui laptop poate fi datorita stricarii unei componente, dar cel mai des din neatentia celui care il detine.
Un sfat pentru a evita acest lucru este sa nu se plaseze niciodata langa un laptop o ceasca de lapte, ceai sau chiar un pahar cu apa, deoarece neatentia poate face ca ele sa fie varsate pe laptop.
Si atunci costurile reparatiei la un centru de reparatii lapopuri poate costa chiar cat costul achizitionarii unuia nou. Inca un fapt important care duce la deteriorarea monitorului unui laptop este lasarea din greseala a unor obiecte pe tastatura acestuia.
Odata inchis capacul lui peste aceste obiecte el se poate deteriora foarte grav sau chiar se sparge. Si la fel ca si in primul caz, schimbarea unui display la laptop la un service autorizat poate avea costuri semnificative.
Un alt aspect destul de important de stiut pentru detinatorii de laptopuri este ca majoritatea firmelor care fabrica laptopuri le doteaza cu niste elemente de legatura foarte fragile ale capacului. Asa ca, indicat este sa nu se forteze capacul acestuia foarte tare, deoarece el s-ar putea desprinde.
Un alt punct sensibil al unui laptop il constituie cablurile de alimentare sau chiar porturile USB ale acestuia. Pentru asta este indicat sa nu se tina laptopul prea aproape de perete sau de mobilierul din casa, acest lucru ducand la riscul de deteriorare a cablului de alimentare.
Ultimul, dar nu cel din urma lucru care trebuie stiut este ca daca se intra cu el in casa de la frig, el nu trebuie pornit imediat, ci trebuie lasat sa treaca un timp pana la pornire.
De obicei, orice posesor de laptop ar trebui sa il poarte intr-o geanta speciala pe durata deplasarilor, deoarece gentile speciale pentru laptop-uri au fost create si pentru a-l proteja pe acesta de accidente si lovituri.
Astea au fost masurile de prevenire ale defectarii unui laptop din cauza neatentiei. Pentru celelalte defectari ale pieselor lor trebuie insa apelat la un service autorizat sau daca laptop-ul este inca in garantie la service-ul care a acordat garantia.