Pielea reprezinta organul cel mai mare al organismului nostru si detine o serie de functii, principala sarcina fiind aceea de protectie.
Sanatatea pielii este influentata de o serie de factori interni si externi, astfel ca intretinerea acesteia presupune luarea anumitor masuri si respectarea catorva reguli.
Pielea
Pielea este reprezentata de o structura foarte complexa de tesuturi care se afla intr-o colaborare permanenta in vederea formari unei bariere de protectie.
Astfel, pielea protejeaza organele interne de contactul cu bacteriile si virusurile, reprezinta prima linie a sistemului imunitar, este un organ senzorial, ne regleaza temperatura, ne apara de radiatii, produce vitamina D, iar de sanatatea ei depinde starea de bine a intregului organism.
Pielea este formata din trei straturi, respectiv epiderma la exterior, dermul localizat in pozitia de mijloc si tesutul subcutanat, cel mai profund.
Aspectul pielii
Pielea este un organ sensibil, care reactioneaza rapid in cazul in care se confrunta cu factori agresori interni sau externi. Astfel, pielea isi va pierde din stralucire si elasticitate daca este supusa frecvent contactului cu substante chimice, cu variatiile mari de temperatura sau cu umiditatea excesiva.
De asemenea, lipsa de vitamine si minerale sau deficitul de colagen vor determina schimbari la nivelul aspectului si frumusetii pielii. Odata cu instalarea procesului de imbatranire, aspectul pielii incepe sa se modifice si mai vizibil, din cauza scaderii productiei de colagen, esentiala in pastrarea elasticitatii si fermitatii pielii.
Astfel, acest organ isi pierde frumusetea si luminozitatea, se pigmenteaza, apar ridurile faciale, manifesta uscaciune si sensibilitatea crescuta la factorii externi.
Ce masuri se impun?
Daca te confrunti cu o piele mereu uscata, daca manifesti iritatii severe, daca pielea ta pare lipsita de flexibilitate si elasticitate, este momentul sa o ajuti prin luarea anumitor masuri care sa vizeze interventia atat din interior, cat si din exterior.
Astfel, folosind acid hialuronic lichid pentru articulatii, piele si riduri, organismul tau se va bucura de o reechilibrare la nivelul colagenului a carui cantitatea este deficitara, rezultatul neintarziind sa apar la nivelul pielii, prin diminuarea ridurilor si prin obtinerea unui aspect tanar si luminos.
De asemenea, se impun masuri si din exterior, astfel ca vei avea grija sa iti cureti bine pielea, sa ii aplici tratamentele potrivite si sa o feresti de factori agresori. Foarte importanta pentru aspectul, sanatatea si calitatea pielii, este alimentatia, astfel ca vei lua masuri incercand sa ai meniuri echilibrate, bogate in fructe si legume proaspete.
Un rol esential in sanatatea pielii revine hidratarii. Un organism care sufera din cauza lipsei de apa, va semnala acest fenomen pe aspectul pielii, context in care aceasta devine mata si lipsita de stralucire. La fel de importante sunt odihna, mişcarea fizica si petrecerea timpului in aer liber.
Tot pentru un aspect tanar si sanatos al pielii, vei avea grija sa semnalezi medicului dermatolog orice problema manifestata pe acest palier, respectiv iritatii, ten acneic, reactii alergice, rani sau eczeme.