Sa incepem prin a intelege in ce contexte ar trebui sa aiba loc sterilizarea. In afara de industria alimentara, principalul loc in care este necesara sterilizarea instrumentelor este spitalul.
Dar nu subestimati nici centrele de wellness, cabinetele de cosmetica, coaforii, frizerii si saloanele de infrumusetare. In cele din urma, exista cazuri in care sterilizarea are loc la domiciliu.
Acest lucru se poate intampla in cazul membrilor familiei cu nevoi speciale de sanatate sau odata cu venirea unui copil.
La ce se foloseste sterilizarea
Sterilizarea este un proces al carui scop final este de a elimina microorganismele de pe diferite suprafete. Acest lucru face ca un anumit obiect, o camera intreaga sau o zona sa fie sterila. Acest lucru inseamna ca exista o sansa la un milion de a gasi germeni, ciuperci sau bacterii pe suprafetele pe care a fost efectuat procesul de sterilizare.
Un nivel avansat de sterilitate este in mod evident necesar in spitale si in cabinetele medicale, unde trebuie acordata o atentie deosebita instrumentelor chirurgicale si de diagnosticare. Atentia trebuie sa ramana ridicata in centrele de wellness si altele asemenea, unde este implicata ingrijirea personala; in acest caz, prosoapele, servetelele sau diferitele instrumente utilizate trebuie sterilizate.
Ganditi-va, de exemplu, la profesionistii in arta unghiilor, care trebuie neaparat sa isi sterilizeze instrumentele intre doua cliente, de aceea folosesc sterilizator instrumente pentru unghii cu aer cald, Pupinel. Cu toate acestea, in context casnic, sterilizarea biberoanelor, a suzetelor si a ustensilelor este utila inainte ca bebelusul sa implineasca sase luni.
Bebelusii nu au inca un sistem imunitar complet dezvoltat si, prin urmare, este recomandabil sa ii protejam cu putina atentie suplimentara impotriva germenilor si bacteriilor.
Ce este un sterilizator
Sterilizatorul este dispozitivul care face posibila activarea si finalizarea procesului de sterilizare. Bineinteles, exista sterilizatoare profesionale, care sunt incredibil de rapide si incapatoare, precum si unele mai discrete pentru nevoi mai modeste. Dar toate functioneaza dupa acelasi principiu.
Sterilizatorul este capabil sa modifice componente specifice ale microorganismelor, denaturand, de exemplu, proteinele si acizii nucleici.
Acest lucru duce la descompunerea peretelui celular si a membranei, eliminand germenii si bacteriile aproape complet. Procesul de sterilizare poate fi declansat in mai multe moduri.
Prin utilizarea unor temperaturi ridicate, cum este cazul sterilizatoarelor la cald, prin utilizarea unor solutii chimice speciale care fac posibila sterilizarea la rece sau prin utilizarea radiatiilor ultraviolete. Dupa cum am vazut, sterilizatoarele la cald functioneaza la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, exista diferente interne. Sterilizatoarele la cald pot folosi trei tipuri diferite de caldura:
- caldura uscata
- caldura umeda, adica abur
- Cu microunde
Sterilizatoarele care utilizeaza caldura uscata sunt modelele pe care le puteti gasi in cabinetele medicale sau in centrele de wellness si functioneaza prin oxidarea componentelor celulare ale microorganismelor.
Sterilizatoarele care utilizeaza caldura umeda sunt capabile sa modifice structura proteica a germenilor si bacteriilor, eliminandu-le. In cele din urma, in interiorul acestor cuptoare specifice pot fi utilizate sterilizatoare cu microunde.
Astfel, undele electromagnetice sunt capabile sa modifice transcrierea ARN-ului printr-o actiune care afecteaza metabolismul, aminoacizii si sinteza ADN-ului. Printre cele mai populare sterilizatoare la cald in casa se numara, fara indoiala, cele electrice si cele pentru cuptoare cu microunde.
Cu toate acestea, ambele sunt construite dupa o logica similara, desi primele functioneaza cu electricitate, iar cele din urma cu microunde.