Alegerea de cablu si conductor Electriceconstructii este extrem de importanta. Recomandarile sale sunt stricte si depind de tipul de circuit si de gradul maxim de protectie in amperi pentru a-l defini. Se adauga si alte constrangeri: pierderea de putere datorata distantei, tipul de cablu si culorile standardizate.
Sectiunea transversala a cablurilor electrice: elementele de baza pentru a cunoaste
Cablurile sau firele electrice au rolul de a transporta curentul dintr-un punct in altul. Pana acum, nimic extraordinar. Cu toate acestea, in functie de diferite elemente fizice (cum ar fi tensiunea, puterea necesara etc.), sectiunea transversala (suprafata partii care conduce electricitatea, exprimata in mm²) a cablurilor variaza. Pentru a determina cel mai bine sectiunea transversala necesara.
Metoda de calcul
In cazul in care instalatia nu este standardizata sau reglementata, exista, desigur, o modalitate de a calcula cel mai bine sectiunea transversala necesara. In general, se aplica in cazul retelelor electrice specifice, industriale sau pentru cazuri speciale, cum ar fi o priza de impamantare, alimentarea cu energie electrica a unei anexe, a unui atelier etc.
Tipul de cablu
In functie de locatia si utilizarea lor, cablurile cu aceeasi sectiune transversala nu sunt toate realizate in acelasi mod; nu au acelasi tip de izolatie, conductor metalic, ecranare etc. Pentru a evita orice probleme, cum ar fi supraincalzirea unei linii, uzura prematura sau o izolatie defectuoasa si pentru a obtine o functionare optima in conditii de siguranta, este imperativ sa se respecte sectiunea transversala adecvata a cablului.
Alimentarea cu energie electrica de la contor
Trebuie sa stiti ca, cu cat un cablu este mai lung, cu atat mai mare este caderea de tensiune (in V). Intr-o gospodarie, lungimile sunt adesea nesemnificative in acest punct fizic. Cu toate acestea, exista o lungime care (de exemplu, pentru o singura casa) poate duce la o cadere de tensiune non-neglijabila: alimentarea de la contor.
Intr-adevar, este posibil ca contorul (monofazat sau trifazat) sa fie amplasat pe strada sau la marginea unei alei. In acest caz specific, caderea de tensiune poate fi semnificativa si poate duce la disfunctionalitati in sistem.
Tipul de cablu electric
Toate caracteristicile unui fir sau cablu sunt indicate printr-o serie de numere si litere. Este o cerinta de reglementare ca toate aceste caractere sa fie imprimate sau tiparite pe invelisul cablului.
In functie de rolul si de locatia sa, este esential sa alegeti tipul de cablu potrivit. Intr-adevar, utilizarea in aer liber poate duce la o uzura prematura a invelisului izolator (temperatura, UV etc.) si, invers, un cablu aflat in apropierea unui cazan sau a oricarei alte surse de caldura isi poate vedea protectia slabita si chiar topita.
Fire conductoare: denumire si protectie
In cazul energiei electrice interne, constrangerile interne sunt minime. Nu este necesara o protectie speciala a firelor si a diversilor conductori, cu exceptia izolatiei electrice. In plus, firele vor fi sistematic in conducte incastrate, in plinte sau in echipamente, ceea ce limiteaza drastic contactul direct cu utilizatorul.
Cabluri electrice: descifrarea denumirii
Prin definitie, un cablu este un set de fire. Cu exceptia unor cazuri exceptionale, toti conductorii unui cablu sunt identici. Prin urmare, exista o denumire care cuprinde simultan caracteristicile conductoarelor si ale cablului. Fara a intra in detaliile nenumaratelor tipuri de invelisuri, izolatori, scuturi, armuri de protectie etc., nu este posibil sa descifram denumirea.
Cum a inceput povestea becului
Cand Edison si cercetatorii sai de la Menlo Park au intrat pe scena luminii, s-au concentrat pe imbunatatirea filamentului – testand mai intai carbonul, apoi platina, inainte de a reveni in cele din urma la un filament de carbon.
Pana in octombrie 1879, echipa lui Edison a produs un bec cu un filament carbonizat de fir de bumbac neacoperit care putea dura 14,5 ore. Ei au continuat sa experimenteze cu filamentul pana cand s-au stabilit pe unul din bambus care a oferit lampilor lui Edison o durata de viata de pana la 1.200 de ore – acest filament a devenit standardul pentru becul Edison in urmatorii 10 ani.
Edison a adus si alte imbunatatiri ale becului, inclusiv crearea unei pompe de vid mai bune pentru a elimina complet aerul din bec si dezvoltarea surubului Edison.
Nu se poate vorbi despre istoria becului fara a mentiona William Sawyer si Albon Man, care au primit un brevet american pentru lampa cu incandescenta, si Joseph Swan, care si-a brevetat becul in Anglia.
A existat o dezbatere asupra daca brevetele becurilor Edison au incalcat brevetele celorlalti inventatori. In cele din urma, compania de iluminat a lui Edison din SUA a fuzionat cu compania Thomson-Houston Electric – compania care produce becuri cu incandescenta sub brevetul Sawyer-Man – pentru a forma General Electric.
Ceea ce face contributia lui Edison la iluminatul electric atat de extraordinara este ca nu s-a oprit cu imbunatatirea becului – a dezvoltat o intreaga suita de inventii care au facut folosirea becurilor in practica.
Edison si-a modelat tehnologia de iluminat pe sistemul de iluminat cu gaz existent. In 1882, cu Viaductul Holborn din Londra, el a demonstrat ca electricitatea poate fi distribuita de la un generator situat central printr-o serie de fire si tuburi (numite si conducte).