Betoniera este un element esential pentru lucrarile de zidarie, dupa ce criterii sa o alegi? Betoniera este o masina esentiala pentru lucrari de zidarie si de structura, cu care este mai usor sa construiesti o placa sau un zid de gard. Alege mai usor modelul care ti se potriveste cu ajutorul acestui ghid.
Cum functioneaza o betoniera?
O betoniera electrica profesionala Liderman cu capacitate de 180l este folosita pentru a amesteca agregate precum ciment, nisip, pietris si apa in beton.
O betoniera are mai multe elemente: un motor care poate fi electric sau termic, un rezervor basculant rotativ, un volant cu crestaturi de oprire si un cadru rigid montat pe roti. Roata de mana este folosita pentru a inclina rezervorul in diferite pozitii de lucru si apoi pentru a o inclina ca sa o golesti intr-o roaba.
Pentru a-ti alege betoniera, trebuie sa vezi volumul de beton pe care doresti sa il torni, tipul de energie care se potriveste cel mai bine locatiilor tale si alte criterii pe care le vei vedea mai tarziu in acest ghid.
Care sunt diferitele tipuri de betoniere?
Cele doua tipuri principale de betoniere care exista sunt betonierele electrice si termice.
- Betoniera electrica
Betoniera electrica aproape nu necesita intretinere. Functioneaza cu o priza care trebuie conectata, fara a fi nevoie de ulei sau benzina. Aceasta betoniera are o pornire rapida, este destul de usoara si usor de manevrat.
Betoniera electrica este adesea de 220 V cu o putere de 500 pana la 1.500 de wati.
- Betoniera termica
Apoi, ai termobetoniera care este complet autonoma. Nu necesita nicio priza sau generator. Este mai puternica, de la 1 la 7 CP, mai robusta pentru utilizare intensiva si, prin urmare, poate produce beton in cantitati mai mari.
Se gaseste adesea pe santiere mari, folosite de profesionisti. Acest instrument nu necesita remorcare, deoarece are cauciucuri gonflabile pentru remorcare usoara.
Avantajele si dezavantajele unei betoniere electrice
Avantaje:
- Mai ieftin de cumparat.
- Nu necesita intretinere.
- Nu necesita ulei sau benzina, o priza este suficienta.
- Mai usoara, deci mai usor de gestionat.
Dezavantaje:
- Nu este destinat utilizarii intense.
- Necesita un santier alimentat cu energie electrica.
Avantajele si dezavantajele unei betoniere termice
Avantaje:
- Autonom, nu este nevoie de priza.
- Robusta si puternica, poate produce beton in volum mare.
- Potrivit pentru santiere mari.
Dezavantaje:
- Greutatea ei.
- Neplacerea sa de zgomot.
- Gazele de evacuare impiedica utilizarea acesteia in interior.
- Daca este rece, motorul va trebui incalzit pentru a obtine o performanta maxima.
Cat de des va fi folosita betoniera?
Pentru a-ti putea alege betoniera, trebuie sa tii cont de frecventa de utilizare.
- Utilizare ocazionala: daca ai un singur proiect de zidarie, opteaza pentru o betoniera de 120 l.
- Utilizare frecventa: pentru a lucra pe mai multe santiere cu electricitatea prezenta, din nou, alege o betoniera de 120l. Daca ai locuri de munca mai mari, poti creste volumul rezervorului la 160 l sau 190 l.
- Utilizare regulata sau intensiva: pentru profesionistii care pregatesc beton si mortar 5 zile pe saptamana, se recomanda un rezervor de volum mai mare, precum si energie termica pentru a avea mai multa autonomie.