Indiferent de faptul ca esti o persoana pasionata de bricolaj, sau pur si simplu nu iti place sa apelezi la ajutorul altor persoane atunci cand trebuie sa efectuezi unele reparatii in gospodarie; este important sa ai acasa cateva scule si unelte de baza.
Dintr-o gospodarie, in mod evident nu trebuie sa lipseasca un aparat de sudura, acesta fiind un echipament de care poti avea nevoie pentru a suda un gard, o balustrada, o poarta, etc.
Exista diferite tipuri de aparate sudura, iar in randurile urmatoare vei avea posibilitatea de a le descoperi, si de a afla ce tip de aparat de sudira ti se potriveste.
1. Aparat de sudura cu electrozi inveliti (MMA)
Acesta este cel mai cunoscut aparat de sudura, care lipeste bucatile de material cu materialul care rezulta in urma topirii unui electrod. Acesta este un aparat de sudura ideal pentru a suda materiale de diferite grosimi.
Pentru a folosi un astfel de aparat de sudura ai nevoie de o anumita experienta in sudura. In ceea ce priveste un asemenea aparat de sudura, avantajul acestuia este ca are pretul atractiv pentru orice buget. Un asemenea aparat de sudura poate fi folosit atat in interior cat si in exterior, chiar si in conditii de vant.
Un asemenea aparat permite sudarea diferitelor tipuri de aparat. Vestea mai putin placuta insa este faptul ca un asemenea aparat de sudura este voluminos si greu, iar pentru a suda materiale de grosimi mari, trebuie folositi multi electrozi, si creste consumul de energie.
2. Aparat de sudura MIG/MAG
Aparatele de sudura din aceasta categorie topesc un fir metalic cu scopul de a uni doua suprafete. Aceste aparate elimina un gaz inert MIG, sau activ MAG. Acest gaz eliberat de aparatul de sudura protejeaza sudura si nu permite sa se depuna reziduri pe suprafata metalica.
Gazul care se foloseste depinde in totalitate de materialul care trebuie sudat. Un asemenea aparat de sudura creaza o sudura mai curata, mai fina si mai neteda. De-asemenea, sudura este mai rezistenta, iar aparatul poate fi folosit si de incepatori.
Un asemenea aparat de sudura poate fi folosit si la exterior, dar este recomandata utilizarea la interior; iar pretul de achizitie este mai mare decat pentru aparatul de sudura MMA.
3. Aparat de sudura TIG (cu gaz inert)
Aparatul de sudura TIG utilizeaza un electrod neconsumabil de tungesten sau de wolfram, si protejeaza suprafata de sudare datorita eliberarii unui gaz protector care nu permite oxidarea.
Aparatul de sudura tig poate fi folosit pentru a suda diferite metale si aliaje feroase si neferoase, iar sudura sa este preciza, neteda si fara reziduri. Aparatul poate fi folosit si pentru sudarea materialelor subtiri.
Pretul unui asemenea aparat de sudura insa este destul de mare, iar aparatul de sudura este mai lent. Daca doresti un asemenea aparat de sudura, ia in calcul si costul gazului.
4. Aparat de sudura autogen
Acest tip de aparat utilizeaza flacara oxiacetilenica si firul metalic pentru topirea metalului, si se foloseste pentru taierea/debitarea si perforarea materialelor in cele mai multe cazuri.
Aceste aparate de sudura pot suda chiar si materiale ruginite, pot fi utilizate in mediul exterior chiar si in conditii de vant si pot fi utilizate de incepatori.
Ca si dezavantaje amintim dimensiunile mari care ingreuneaza depozitarea si manipularea. Un asemenea aparat de sudura induce multa caldura in timpul sudarii in material, iar din acest motiv pot aparea deformatii.