Ingrediente (pentru 12 bucati):
Pentru aluatul fraged:
- 175 g faina,
- 1 varf de cutit sare,
- 100 g unt moale,
- 50 g zahar,
- 1 galbenus.
Pentru umplutura:
- 750 g mere,
- 1 lingura zeama de lamaie,
- 2 linguri dulceata sau marmelada de caise (circa 60 g),
- 20 g unt topit,
- 1 lingura zahar,
- 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:
Se framanta ingredientele pentru aluat, se face o bila, care se apasa usor la suprafata si se tine invelita la rece 1/2 de ora. Se curata merele, se taie in patru si se indeparteaza partea lemnoasa si semintele. Fiecare sfert se mai taie o data in trei si se stropesc toate cu zeama de lamaie. Se incinge cuptorul la 180° C. Se unge o forma de tarta (diametrul: 32 cm) si se tine la rece. Se-ntinde aluatul pe planseta infainata si se imbraca forma, ridicand aluatul in sus pe margini. Se unge aluatul cu gemul de caise, se aseaza deasupra feliile de mar unele langa altele, se ung cu unt topit si se presara cu zahar pudra. Se coace prajitura 35-45 de minute in cuptorul incins, se scoate, se lasa sa se raceasca un sfert de ora si se pudreaza cu zahar.