Ingrediente:
- 250 ml suc de fructe (mere, cirese, visine, zmeura, portocale, ananas etc),
- 200-250 g zahar,
- 500 g frisca,
- 9 foi sau 27 g granule de gelatina.
Mod de preparare:
Intr-un cazanel, gelatina se lasa sa se inmoaie, o ora, in sucul de fructe rece, pina cind il absoarbe in intregime. Frisca rece de la congelator, cu cristale de gheata in ea, se bate spuma si, apoi, se introduce in frigider. Dupa ce gelatina s-a inmuiat suficient, cazanelul se asaza pe un vas cu apa fierbinte; se amesteca 2-3 minute pina cind gelatina se topeste bine. Apoi cazanelul se trece pe un vas cu apa rece si se amesteca in compozitie, pina cind aceasta ajunge la temperatura degetului. Se adauga o lingura cu virf de frisca si se amesteca cu lingura usor, prin rasturnare, pina la fundul cazanelului, ca sa se uniformizeze compozitia si sa se evite granularea gelatinei in contact cu frisca rece. Fiind in cantitate mica frisca nu influenteaza gelatina care nu este prea rece. Se adauga restul de frisca si se amesteca odata cu gelatina, prin rasturnare, cu telul sau cu lingura, pina la fundul cazanelului, ca sa se omogenizeze. Pe masura ce se amesteca, compozitia devine tot mai consistenta, daca frisca este rece; de aceea, se amesteca numai cit este necesar, de 8-10 ori. Crema se desarta intr-o forma de 1 1/2 l si se lasa la frigider 2-3 ore. Dupa ce s-a inchegat, crema se rastoarna pe un platou, si se orneaza deasupra cu fructe crude sau din compot si, facultativ, cu frisca.