Ingrediente:
- 200-250 g creier de porc sau vitel,
- 50 g ceapa,
- 100-150 g sunca,
- 3 oua,
- 60 g unt sau untdelemn,
- sare,
- piper,
- patrunjel, taiat marunt.
Mod de preparare:
Ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici se pune in tigaia calda, odata cu untul sau untdelemnul si se infierbinta numai un minut, la foc mic. Se pune creierul intreg si se lasa sa se prajeasca cite 3-4 minute, pe fiecare parte. Daca este mai gros de 2-3 cm, se taie cu furculita, in tigaie, in bucati potrivite ca grosime care se vor praj in continuare, cit este necesar, pe ambele parti (cca 5-6 miute), avind grija sa nu se arda ceapa. Se presara putin piper si sare fina pe toate bucatile. In acest timp, se bat ouale, se adauga sunca taiata in cubulete, un virf de cutit cu piper, un virf de cutit cu sare si patrunjel si, apoi, se desarta peste bucatile de creier. Acestea se ridica putin, cu furculita, ca sa intre compozitia sub ele si se lasa sa se prajeasca pina cind se coaguleaza bine ouale si se rumenesc la baza, apoi, bucatile se intorc si pe partea cealalta, ca sa se rumeneasca. Se pregatesc la fel si fara sunca. Creierul se serveste fierbinte, ca fel intii, sau asociat cu diverse soteuri sau cu alte garnituri, ca fel doi.