Pestele se curata si se transeaza sau se lasa intreg (preferabil). Se aduga sare si piper, cimbru, ulei 2-3 linguri, ceapa(solzi) la plachie si taiata marunt la pescaresc, ardei taiat felii (alb si rosu), rosii decojite, bulion usor dizolvat, verdeata (la pescaresc). Se introduc in cuptor la foc potrivit timp de 25-30 min (la inceput mai mic).
La plachie, mai intai se taie ceapa solzisori subtirei care se aseaza in tava peste care se toarna uleiul, piperul macinat si cimbrul, dupa gust si dorinta de picanterie, se adauga rosiile decojite (sau bulionul desfacut in putina apa), se adauga ardei grasi taiati fideluta si peste toate, vinul alb (o Jariste sau Galbena de Odobesti) sau rosu (ar fi buna si o Razachie olteneasca). Se introduce tava la cuptor pentru timpul cat sa se inmoaie ceapa si ardeiul gras apoi se aseaza gospodareste pestele (de preferinta un crapcean de 1–2 kile) care se stropeste cat de des trebuie cu minunea aromata pana se patrunde de adevarul focului. Daca zeama scade prea mult inainte de “facere” se mai adauga vin indoit cu apa si se scade pana ramane un sos mai gros.