Ingrediente:
- un crap de doua kilograme si jumatate, curatat, fara a se indeparta capul si coada,
- crengute proaspete de coriandru pentru ornat, daca se prefera.
Pentru sos:
- doua cepe taiate fin,
- un sfert de ceasca de ulei vegetal,
- un sfert de lingurita de ghimbir macinat,
- patru catei de usturoi zdrobiti,
- un ardei gras verde, de la care se scot semintele, taiat marunt,
- un ardei gras rosu, de la care se scot semintele, taiat marunt,
- trei linguri de boia,
- un sfert de ceasca de faina,
- trei cesti de zeama de supa de pui cu foarte putina sare,
- o conserva de 450 de grame de rosii intregi, scurse de zeama, taiate marunt,
- doua linguri de zeama de lamiie.
Mod de preparare:
Se face mai intii sosul. Intr-o cratita mare se prajeste ceapa la foc potrivit, amestecind mereu, pina cind devine frageda. Apoi se adauga ghimbirul si usturoiul si se mai lasa pe foc, amestecind continuu, timp de un minut. Se adauga ardeiul gras si se pune din nou pe foc, mestecind continuu, pina cind ardeii s-au inmuiat. Se pune peste ingrediente boia si faina si se aduce din nou pe foc mic, amestecind mereu, timp de 3 minute. Se adauga zeama de supa de pui si se aduce la fiert cratita, amestecind bine, apoi se adauga rosiile taiate marunt. Se fierbe sosul, amestecind din cind in cand, timp de 5 miute, apoi se adauga zeama de lamiie si se asezoneaza dupa gust cu sare si piper. Sosul poate fi facut cu pina la trei zile inainte si se pastreaza acoperit la frigider. Daca se face acest lucru, sosul trebuie incalzit inainte de a continua pregatirea pestelui la cuptor. Se incalzeste in prealabil cuptorul. Se pune crapul intr-o tava inalta de cuptor, se pun deasupra lui cu un polonic aproximativ doua cesti de sos, pastrind restul sosului acoperit si cald. Se acopera tava cu o folie din aluminiu unsa cu ulei, cu partea unsa in jos. Se baga pestele la cuptor, in mijloc, timp de aproximativ 45-55 de minute. Se scoate din cuptor si se pune pe un platou mare, incalzit in prealabil. Se serveste pestele ornat cu crengute de coriandru, iar sosul ramas se pune separat, intr-un castron.