Ingrediente:
- 1 crap (circa 2kg)
- 1 conopida mare (circa 1kg)
- 600ml vin alb sec
- 200g unt
- 200g cascaval
- 1 lingura faina
- 3 cepe mari
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1leg. patrunjel
- sare
- piper
Durata: 6 portii – 75 minute
Mod de preparare:
Se curata pestele de solzi si de maruntaie, se spala bine in apa rece, apoi se taie in bucati potrivite si se presara cu sare si piper. Se prajesc bucatile de peste in unt, la foc mic, pana ce se rumenesc bine pe toate partile, apoi se scoat pe servetele absorbante si se pastreaza la cald. Se desface conopida in buchetele, se spala si pune la fiert in apa cu putina sare. Cand aceasta este pe jumatate fiarta, se scoate, se pune la scurs si se prajeste la foc iute, in grasimea ramasa de la prajirea pestelui. Cand conopida s-a rumenit frumos pe toate partile, se scoate din tigaie si se pune intr-o tava mai adanca impreuna cu bucatile de peste. Se caleste ceapa curatata, spalata si tocata marunt, in unt. Cand ceapa s-a inmuiat, se pune faina, apoi dupa 1 minut se stinge cu vin. Se toarna sosul in tava cu conopida si bucati de peste, se adauga cimbrul si foile de dafin, se potriveste de sare si piper. Se presara pe deasupra cascavalul dat pe razatoarea mare, dupa care se pune tava in cuptorul incins pentru circa 20 de minute, la foc potrivit. Se serveste cate 2-3 bucatele de peste si 2-3 buchetele de conopida la o portie, stropite cu sosul din tava si ornate cu feliute de lamaie si frunze de patrunjel verde.