Ingrediente (pentru 1 cozonac):
- 500 g faina
- 100 ml ulei
- 200 ml apa calduta
- 150 g zahar
- 1 cub drojdie proaspata
- coaja rasa de la 1 portocale
- 100 g nuca macinata
- 50 g stafide aurii
- 1 lingura cacao
- 1 lingurita scortisoara
- un praf de sare
- 1 lingurita bicarbonat
- 1 lingura mac
- 1 lingura miere
Se prepara mai intai o maia din 100 g faina amestecata cu drojdia dizolvata in putina apa calda. Se formeaza ca un aluat care se lasa la crescut 30 de minute acoperit cu un prosop intr-un loc cald.
Restul de faina se amesteca intr-un bol cu sarea, coaja de portocala, 100 g de zahar, uleiul, bicarbonatul si restul de apa calduta. Se framanta aluatul in jur de 30 de minute pana se desprinde de maini si se lasa acoperit, la cald timp de 30 de minute.
Pentru umplutura, amestecam restul de 50 de grame de zahar cu nuca, stafidele, scortisoara si cacao.
Dupa ce aluatul a crescut, se framanta impreuna cele 2 aluaturi, apoi se imparte compozitia obtinuta in doua bucati, se intind pe o planseta 2 foi, se pune in mijlocul fiecareia jumatate din amestecul cu nuca si se ruleaza ca la placinta pentru a inchide compozitia. Cele 2 rulouri se trec unul peste altul ca intr-o impletitura. Se modeleaza aluatul pentru a incapea in tava tapetata cu faina. Se unge pe deasupra cu miere si se presara macul, apoi se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute.
Pofta buna!
1 comment
Poate fi comparat oricand cu un cozonac normal..ba mai mult, are mult mai multe proprietati benefice pentru organism,
Comments are closed.