Ingrediente:
- 1 kg faina,
- 150 g zahar,
- 50 ml untdelemn,
- 150 g unt,
- 3-4 galbenusuri,
- 15 ml rom,
- 550-600 ml lapte,
- 40 g drojdie,
- o lingurita cu virf sare,
- coaja rasa de la o lamiie si o portocala,
- un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare:
Intr-un lighenas de 3 l, se freaca drojdia cu 50 g zahar, pina cind se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 150ml lapte caldut, sa dospeasca cca 20 minute, pina cind isi dubleaza volumul. Se adauga apoi restul de lapte caldut, galbenusurile, untdelemnul, 50 g unt topit, romul, sarea, coaja rasa de lamiie si portocala sau o lingura cu gem din coji de portocale si restul de zahar; se amesteca bine si, apoi se pune faina. Aluatul se amesteca, la inceput, cu lingura, apoi se framinta cu mina, 15 minute, pina cind se desprinde de mina si de vas. Se pune, atunci, restul de unt topit, dar nu fierbinte. Untul se poate praji fara sa se arda, daca tigaia se pune pe foc mic, pina cind se rumenesc ramasitele de zer cu substantele albuminoide pe care le mai contin si care, prajite pina devin aurii, dau untului o aroma foarte placuta, transmitind si cozonacului acest gust. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se toarna grasimea peste aluat, fara reziduuri. Se curata aluatul de pe miini si de pe vas cu lingura, se lasa sa curga untul sub aluat si apoi nu se mai framinta, ci se impatureste, ridicindu-l din partile laterale spre mijloc; se bate cu dosul miinii, pina cind se incorporeaza tot untul in el. Aluatul se desface in foi, cind este copt. Se lasa la cald sa creasca, pina cind isi dubleaza volumul, apoi din el se impletesc cozonaci simpli sau se fac alte preparate, mentionate in retetele precedente (din aluat dospit). Untul din lapte de oaie da un gust bun cozonacului.