Ingrediente:
- 1 kg faina,
- 4 oua,
- 4 galbenusuri,
- 200 gr zahar,
- 50 ml rom,
- 500 ml lapte,
- 100 gr unt,
- 1 lamaie mare,
- 1 portocala,
- 60 gr drojdie de bere,
- 1/4 gr vanilie,
- 100 gr stafide,
- 10 gr sare.
Pentru uns formele:
- 50 gr unt,
- 50 gr zahar.
Mod de preparare:
Faina cernuta se tine la temperatura bucatariei 24 ore.
Maiaua:
250 ml lapte in care se dizolva drojdia,
350 gr faina (se lasa sa creasca pana isi mareste volumul de 2-3 ori);
Laptele ramas se combina cu: zaharul, ouale, galbenusurile, coaja rasa de lamaie si de portocala dupa gust, sare si vanilie. Compozitia se incalzeste foarte putin la foc mic. Cand maiaua a crescut se combina cu amestecul de lapte si oua, se pune faina putin cate putin si se incepe framantatul aluatului. Cele 4 albusuri se bat spuma tare, care se pune in aluat. Cand aceasta face mici basicute este suficient de framantat. Se adauga putin cate putin untul incalzit, stafidele, dupa care se lasa in aceelasi vas, acoperit cu prosop, sa creasca. Cozonacii se aseaza in forme si dupa ce au mai crescut se ung cu ou batut si se presara zahar. Cozonacii se introduc in cuptor la foc potrivit pana se rumenesc. Cand s-au racit se scot din forme.