Ingrediente:
Aluatul:
- 500 g faina,
- 100 g unt,
- 250 ml smintina,
- un plic cu zahar vanilat,
- coaja rasa de la o lamiie si o portocala,
- 1/2 lingurita sare,
- 8 galbenusuri,
- 100 g zahar,
- 40 g drojdie.
Umplutura:
- 8 albusuri,
- 300 g nuci sau 400 g mac,
- 300 g zahar,
- 20 ml rom.
Mod de preparare:
Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pina cind se lichefiaza, se adauga untul moale, smintina, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamiie si portocala, apoi faina. Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framinta cu mina 10 minute, lasindu-l sa creasca la cald, cca 30 minute, pina cind isi dubleaza volumul. Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de cca 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci. Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina, i se da cu mina forma de dreptunghi, presind cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte. Apoi, se intinde in foaie subtire de cca 2 mm, incepind de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cit lungimea formei (35 cm) si cealalta, cit iese (cca 60 cm). Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor. Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si, apoi, se bate spuma in continuare, pina cind se intareste din nou. Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pina cind se incorporeaza in albus. Jumatate din cantitatea de umplutura se asaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul. Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine. Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele. Se lasa sa creasca in forma cca 10 minute, apoi se ung cu ou. Formele se asaza in tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu. Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu. Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii. Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pina a doua zi. Imediat ce s-au pus primii doi cozonaciin forma, se aseaza la fel, si ceilalti doi, lasindu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pina cind se coc primii.