Ingrediente:
- 2 oua,
- 2 galbenusuri,
- 600 g faina,
- 140 g unt,
- 20 g drojdie,
- 2 linguri de zahar,
- 1/2 lingurita sare,
- 1 ceasca de lapte.
Cantitati pentru umplutura:
- 350-400 g zahar pudra,
- 500 g nuci macinate,
- 1/2 ceasca de lapte.
Mod de preparare:
Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar si cu putin lapte cald. Untul se freaca cu 2 linguri de zahar pina devine ca o spuma. Faina se pune intr-un vas, se amesteca cu drojdia diluata, ceasca de lapte, cele 2 oua intregi si galbenusurile frecate cu putina sare. Apoi totul se framinta, adaugindu-se treptat untul frecat. Aluatul se lasa sa creasca.
Mod de preparare pentru umplutura:
Nucile date prin masina se amesteca cu zahar si apoi se oparesc cu 1/2 ceasca de lapte clocotit. Se amesteca pina devine o crema destul de consistenta. Dupa ce aluatul de cozonac a crescut, se imparte in doua parti. Fiecare parte va fi umpluta cu crema de nuca, dupa care se va rula si se va pune in tava unsa cu unt. Cozonacul se va unge cu ou si se va pune la cuptor. Se coc la foc potrivit. Cozonacul cu nuca nu se lasa sa mai creasca in tava.