Ingrediente:
- 1 kg faina,
- 300 gr zahar,
- 125 ml ulei,
- 125 gr unt,
- 1/4 l lapte,
- 8 galbenusuri,
- 50 gr drojdie,
- 2 linguri rom,
- 1 lingurita sare,
- coaja de lamiie.
Umplutura:
- 150 gr nuca macinata,
- 2-3 linguri zahar,
- 1 lingura cacao,
- 40-50 ml lapte,
- 2 albusuri.
Mod de preparare:
Se cerne faina si se pune intr-un vas. Se aduna aproximativ un sfert din cantitatea de faina intr-un colt al vasului si se toarna laptele clocotit dintr-o data. Se amesteca cu o lingura de lemn si se lasa sa se raceasca. Drojdia se farimiteaza, se amesteca cu 1-2 linguri de zahar si 1-2 linguri de faina si se lasa la caldura sa creasca. Spargem ouale si separam galbenusurile de albusuri. Amestecam galbenusurile cu 1 lingurita de sare si le lasam 15 minute deoparte si atunci galbenusurile vor capata o culoare frumoasa. Apoi adaugam zaharul si amestecam incet, pina se topeste. Se adauga uleiul treptat, pina se incorporeaza bine. Turnam amestecul peste faina, adaugam drojdia si framintam bine, pina ce aluatul se va desprinde de pe mina (daca aluatul este prea tare, putem adauga citeva linguri de lapte caldut). Cind aluatul se desprinde de pe mina, punem untul caldut, fara a mai framinta (impaturim aluatul). Punem aluatul la crescut, pina ce creste dublu. Se pune apoi in forme atit simplu, cit si cu umplutura, si se mai lasa la crescut inca o ora. Se ung cozonacii pe deasupra cu ou si se coc 35-40 de minute la foc potrivit, dupa ce cuptorul a fost incalzit in prealabil.