Ingrediente:
- 600 g faina,
- 1/4 kg untura sau margarina,
- 100 g zahar,
- 200 ml smintina sau lapte,
- 2 oua,
- 25 g drojdie,
- coaja rasa si zeama de la o lamiie,
- o lingurita rasa sare,
- un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare:
Se freaca, intr-un castron, drojdia cu zaharul, pina cind se lichefiaza, apoi se adauga untul si untura sau margarina moale, galbenusurile sau oul intreg, laptele sau smintina, sarea, coaja de lamiie sau vanilia si, la urma, faina. Se amesteca mai intii cu lingura si, apoi, se framinta cu mina 5-6 minute; aluatul va fi mai virtos. Se lasa sa creasca la cald 15 minute, apoi se pune pe o foaie de naylon, presarata cu faina si se intinde in foaie dreptunghiulara de 3-4 mm grosime. Foaia se taie in fisii pe lungime cu latimea de 6-7 cm, iar acestea se taie pe diagonala, in triunghiuri. Pe cite o latura a fiecarui trunghi se pune 1/2 lingurita cu marmelada mai virtoasa. Triunghiurile se ruleaza in forma de cornuri si, pe masura ce sint gata, se asaza in tavacca 15 minute, apoi se ung cu pensula muiata in albus batut putin cu furculita. Se coc 30 minute la foc mijlociu (putin rumenite), apoi se trec prin zahar pudra cu vanilie.