Pasca, un preparat nelipsit la masa de Paste, are o simbolistica aparte: in forma sa rotunda cea mai obisnuita reprezinta scutecele in care a fost infasat Pruncul Iisus, iar forma dreptunghiulara aminteste de lespedea de pe mormantul Sau. Cozonacul si colacii sunt, de asemenea, preparate extrem de importante pentru aceasta ocazie. Pentru toate aceste specialitati traditionale care se prepara cu ocazia Sarbatorii Pastelui, un ingredient extrem de important este faina. Ea poate fi cumparata din magazine, caz in care se recomanda alegerea unui sortiment de faina alba, de calitate superioara, de tipul “trei nule”, cele mai bune fiind produse la fabricile de profil din Bucuresti (Baneasa, Titan – Loulis). De asemenea, se poate cumpara din piata, de la producatorii particulari din zonele Baraganului. In aceasta eventualitate, este bine sa se manifeste o atentie deosebita la alegere, urmarind ca faina sa nu fie umeda, sa nu aiba urme de tarate prin ea sau, mai grav, de insecte. Oricum, faina achizitionata din piata trebuie cernuta cu grija inainte de utilizare. Drojdia trebuie sa fie proaspata, nu foarte tare, nici sfaramicioasa, fara pete la suprafata ei. Ca si in cazul altor ingrediente necesare, este bine sa se apeleze la brand-uri consacrate, ca de exemplu Dr. Oetker. La cozonac, foarte bine se potriveste un vin rosu, natural, din recolta toamnei 2003, din podgorii ca Valea Calugareasca, Husi sau Recas.
Colaci si cozonaci – Sfaturi pentru alegerea ingredientelor
- Eduard Nedelcu
- March 31, 2009
- 1 minute read
Eduard Nedelcu
Ma ocup de HavanaCafe.ro in timpul liber, scriu articole interesante despre subiecte interesante legate de turism, calatorii si retete culinare.