Ingrediente (pentru 4-6 persoane):
Pentru clatite:
- 1 ceasca faina,
- 1/2 lingurita sare,
- 3 oua,
- 1/4 ceasca lapte,
- 45 g unt topit.
Pentru umplutura:
- 375 g urda dulce (sau branza de vaci),
- 2 linguri smantana acrisoara,
- 2 galbenusuri,
- 2 linguri zahar tos fin,
- coaja rasa de la o lamaie,
- 1/2 lingurita esenta de vanilie,
- 1/4 ceasca stafide.
Mod de preparare:
Se pune faina impreuna cu sarea intr-un castron, se face la mijloc o gropita si se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Se incorporeaza laptele si untul topit, se acopera aluatul cu un servet si se lasa o ora sa se odihneasca. Se incinge tigaia (diametrul 18-20 cm), se unge cu ulei, se toarna 2-3 linguri de aluat si se prajeste clatita la foc potrivit, pe fiecare parte, pana ce se rumeneste frumos. Se scoate din tigaie, se pune pe o farfurie si se acopera cu un servet. Se procedeaza la fel si cu restul de aluat, ungand de fiecare data tigaia cu putin ulei. Se pune pe fiecare clatita cate-o lingura cu varf de umplutura, se ruleaza strans si se pliaza capetele spre interior. Se aseaza clatitele rulate intr-o forma termorezistenta si se coc 10 minute in cuptorul incins la 220ºC. Se presara cu zahar pudra si se servesc fierbinti.
Pentru umplutura: se freaca urda cu smantana si cu galbenusurile, se adauga zaharul tos, coaja de lamaie, esenta de vanilie si stafidele si se amesteca usor.