Ingrediente:
- o ceasca mare de faina,
- putina sare,
- o lingurita de coaja de lamiie rasa,
- un ou,
- o ceasca si un sfert de lapte,
- una-doua linguri de ulei vegetal si inca putin pentru uns,
- fisii subtiri de coaja de lamiie pentru ornat.
Umplutura:
- 225 de grame de mere dulci, decojite, de la care se scoate cotorul, taiate felii,
- doua linguri de stafide aurii.
Sosul:
- sase linguri de unt,
- trei linguri de sirop de cereale,
- o treime de ceasca de melasa de zahar,
- o lingura de rom sau coniac (optional),
- o lingura de zeama de lamiie.
Mod de preparare:
Puneti faina si sarea intr-un castron. Adaugati coaja de lamiie rasa, ouale si laptele si amestecati-le pina realizati un aluat moale. Incingeti putin ulei intr-o tigaie. Faceti 8 clatite subtiri, mai punind ulei daca este nevoie. Aranjati clatitele teanc, punind intre ele cite o folie de pergament, si pastrati-le calde. Pentru a realiza umplutura, fierbeti merele si stafidele aurii in putina apa, la foc mic, pina cind se inmoaie. Se intinde amestecul pe toata suprafata clatitelor si se impacheteaza in forma de triunghi. Se unge o tava cu putin ulei si se aranjeaza clatitele in ea. Se baga in cuptorul incalzit in prealabil la 160 de grade si se lasa timp de aproximativ 15 minute, pina cind devin fierbinti. Pentru a prepara sosul, se topeste untul intr-o cratita si adauga siropul de cereale si melasa de zahar, amestecind bine ingredientele. Se adauga apoi romul sau coniacul, daca se doreste folosirea acestui ingredient, si zeama de lamiie. Sosul nu trebuie lasat sa fiarba!
Se pun clatitele pe farfurii incalzite in prealabil si se pune putin sos deasupra, ornindu-se apoi cu felii subtiri de coaja de lamiie.