Ingrediente:
- 1 kg peste,
- morcov,
- patrunjel,
- telina,
- o ceapa mare,
- 1-2 ardei grasi,
- 2 rosii de marime mijlocie,
- bors sau zeama de varza,
- zeama sau sare de lamiie sau otet,
- leustean,
- untdelemn,
- sare.
Mod de preparare:
Pestele, curatat de solzi, intestine, branhii, se taie in bucati potrivit de mari, pe grosime. Zarzavatul, ras prin razatoarea cu gauri mari, impreuna cu ceapa, se caleste cu 2-3 linguri de untdelemn 2 minute, apoi se stinge cu 1/2 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba bine. Se adauga ardeii taiati in felii subtiri si rosiile taiate in felii de 2 cm grosime. Ciorba se acreste imediat cu bors sau zeama de varza sau cu alta acreala si se sareaza, completind lichidul cu apa, ca ciorba sa nu fie prea deasa. Substanta acra si sarea se adauga inainte de a se introduce carnea de peste, pentru ca acesta sa nu se sfarime la fiert. Cind clocoteste ciorba, se adauga bucatile de peste impreuna cu capul si se fierb circa 20-30 minute, pina cind se inmoaie. Daca furculita intra cu usurinta in carne, atunci inseamna ca aceasta este fiarta. Se ia de pe foc si se aromeaza cu leustean si patrunjel.