Ingrediente:
1/2 ciolan sau carne afumata (cu mai mult os), 1/2 kg fasole verde, 1/2 kg rosii, o ceapa mijlocie, o lingurita cu varf de faina, 100 ml smantana, patrunjel, telina si o mica ramura de cimbru, sare.
Mod de preparare:
Carnea se pune la fiert in 3 l apa rece si, dupa circa o ora, cand s-a fiert carnea pe jumatate, se adauga pastaile de fasole curatate si rupte in cate 2-3 bucati si ceapa taiata marunt. Dupa ce au fiert carnea si fasolea, se adauga sucul de rosii si o mica ramura de cimbru. Faina se rumeneste intr-o tigaita fara grasime, pana ce capata culoarea maro deschis, amestecand mereu, la foc mic (nu direct pe flacara), altfel se va arde repede. Se ia de pe foc, se pun 2 linguri cu untdelemn si o lingurita cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, se amesteca de cateva ori, ca sa se dezvolte aroma de ceapa si sa se incorporeze faina in grasime; se adauga cate putina ciorba fierbinte, amestecand bine sa nu se formeze cocoloase, pana cand se dilueaza ca un sos subtire. Totul se adauga in restul de ciorba, se amesteca si se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege cu faina, apoi se ia de pe foc. Smantana se bate bine cu o lingura de apa rece, se dilueaza cu putina ciorba fierbinte si apoi se amesteca cu restul de ciorba. Nu se mai fierbe. Se sareaza si se aromeaza cu patrunjel si telina (frunze). Se poate pregati la fel si fara carne.