Ciorba de burta I
Ingrediente:
- 2 Kilograme burta,
- 3 litri de apa,
- 150 grame morcovi rasi,
- 150 grame ceapa,
- 100 grame telina,
- 50 grame de usturoi,
- 5 grame de piper,
- 500 grame de iaurt,
- 3 oua,
- 50 grame de faina alba,
- 100 mililitri de otet,
- 100 mililitri de ulei,
- sare dupa gust.
Mod de preparare:
Burta si picioarele se curata de piele si tendoane, se spala bine, se opares, se spala din nou cu apa rece. Picioarele se sparg si se aseaza pe fundul oalei – iar burta de vaca se ruleaza si se aseaza peste picioare. Se completeaza oala cu apa rece si se pune la fiert cu sare. Cind burta este aproape fiarta, se adauga morcovii, telina, ceapa curatata, spalata si taiata in jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul curatat si taiat marunt, piperul. Cind burta si picioarele au fiert bine se scot si se racesc. Burta se taie felii lungi de 4-5 cm, iar carnea de pe picioare se alege, si se introduce impreuna cu burta intr-o oala curata. Zarzavatul se taie si el mai marunt, se adauga linga carne si peste toate se strecoara zeama de carne, continuind fierberea pina la un nou clocot. Din galbenusuri, iaurt sau smantana si faina cu putina zeama rece se pregateste un zabaras cu care se drege ciorba, prin scurgerea lui treptata in ciorba. Se potriveste gustul si acreala cu otet si sare. Ciorba se serveste fierbinte cu mujdei de usturoi si ardei iute. Deasupra mai puneti ceva patrunjel bine tocat.
Ciorba de burta II
Burta fiarta cu zarzavatul de supa (ceapa, ardei, morcovi, telina) se scoate din fiertura si se taie in fisii scurte si subtiri care se pun in zeama strecurata. Zarzavatul ramane afara. Se pune zeama la fiert inca 2-3 clocote, apoi se ia de pe foc si se adauga otet dupa gust. Se face un zabaras din 2-3 galbenusuri batute, amestecate cu faina alba si iaurt, cu usturoi tocat sau zeama de usturoi si se toarna zabarasul in supa, pina la 2-3 clocote invartind cu lingura de lemn in permanenta, altfel ramana vascos. Se adauga verdeata tocata (patrunjel) si dupa gust eventual putin orez fiert,daca nu aveti destula carne in oala, dintr-un vas in care orezul a fiert bine in prealabil (2-3 linguri).
Morcovii, patrunjelul si telina din zarzavat se dau linga supa intr-o farfurioara. Ciorba se serveste cu smantana si paine proaspata.
Ciorba de burta III
Ingrediente:
- 1 kg burta de vita,
- 0.5 kg oase de vita,
- 1 morcov,
- 1 telina,
- 1 legatura de patrunjel,
- 1 galbenus de ou,
- 1 radacina de pastirnac,
- 1 ceapa,
- 1-2 linguri otet,
- sare dupa gust.
Mod de preparare:
Inainte de toate se prepara burta si oasele. Se spala in mai multe ape, se freaca cu malai sau cu sare si se spala din nou in mai multe ape. Burta si oasele astfel spalate se pun intr-o oala cu 3 de apa clocotita si se fierb jumatate de ora. Apoi, se schimba apa, se adauga sare si se lasa la fiert la foc moale 3 ore. Legumele se fierb bine, se strecoara zeama si se adauga burta taiata felii subtiri. In farfuria in care se serveste ciorba se bate un ou si se adauga zeama firbinte putin cate putin. Se acreste cu otet si se pune smantana dupa gust.
Ciorba de burta cu “cheie”
Ingrediente:
- 2 kg. burta din comert (deja spalata si curatata),
- o coada de vaca sau genunchi de vaca (cereti la macelarie o “cheie”),
- 1 buc. ceapa,
- 2 buc. morcovi,
- 4 oua,
- 300 gr. smintina,
- otet,
- o capatina usturoi.
Mod de preparare:
Intr-o oala sub presiune se pun la fiert burta, oasele de vaca, morcovii curatati si ceapa curatata cam in 5-6 litri de apa si o lingura de sare. Se lasa sa fiarba 1-5 ore. In acest timp, se separa galbenusurile de la 4 oua si se amesteca impreuna cu smintina, batindu-se bine. Se striveste usturoiul ca la mujdei. Se scoate burta si se taie suvite de aproximativ 5 cm lungime si 1 cm latime. Se scot oasele si se faramiteaza carnea de pe ele. Morcovii, fie se paseaza ca la sote, fie se taie felii. Ceapa se arunca. Se reintroduc in supa deja facuta burta taiata felii, carnea faramitata, feliile de morcovi, mujdeiul si smintina batuta cu oua (aceasta se toarna incet si se amesteca mereu, sa nu se formeze “zdrente” ). Se adauga zeama de lamaie sau otet dupa gust.
Mod de servire:
Se serveste fierbinte, cu ardei iuti.
Ciorba de burta IV
Ingrediente:
- 3-4 l de apa,
- 1 kg burta,
- 1 os de vaca,
- zarzavat,
- piper boabe,
- 50 g otet,
- 2 galbenusuri de ou,
- 1 ceapa,
- 2-3 foi de dafin,
- sare.
Mod de preparare:
Se spala burta in mai multe ape se curata bine frecand cu sare grunjoasa pina ce ramane alba. Se pune la fiert impreuna cu osul de vaca care a fost spalat inainte, impreuna cu morcovul, patrunjelul si cepa taiata in patru dupa ce a fost curatata si spalata inainte, foi de dafin si boabe de piper. Se lasa sa fiarba bine la foc mic, dupa care se scoate burta si se taie fideluta, se dezoseaza carnea dupa os. Se strecoara zeama in care a fiert carnea intr-o oala in care se adauga burta si carnea si se mai da in cateva clocote. Se bat galbenusurile impreuna cu 2 linguri de otet si incet cu zeama din oala. Se adauga sare si otetul ramas si se ia dupa foc.