Ingrediente:
- 2 Kilograme burta,
- 3 litri de apa,
- 150 grame morcovi rasi,
- 150 grame ceapa,
- 100 grame telina,
- 50 grame de usturoi,
- 5 grame de piper,
- 500 grame de iaurt,
- 3 oua,
- 50 grame de faina alba,
- 100 ml de otet,
- 100 ml de ulei,
- sare dupa gust.
Mod de preparare:
burta si picioarele se curata de piele si tendoane, se spala bine, se oparesc, se spala din nou cu apa rece. Picioarele se sparg si se aseaza pe fundul oalei – iar burta de vaca se ruleaza si se aseaza peste picioare. Se completeaza oala cu apa rece si se pune la fiert cu sare. Cind burta este aproape fiarta, se adauga morcovii, telina, ceapa curatata, spalata si taiata in jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul curatat si taiat marunt, piperul. Cind burta si picioarele au fiert bine se scot si se racesc. Burta se taie felii lungi de 4-5 cm, iar carnea de pe picioare se alege, si se introduce impreuna cu burta intr-o oala curata. Zarzavatul se taie si el mai marunt, se adauga linga carne si peste toate se strecoara zeama de carne, continuind fierberea pina la un nou clocot. Din galbenusuri, iaurt sau smantana si faina cu putina zeama rece se pregateste un zabaras cu care se drege ciorba, prin scurgerea lui treptata in ciorba. Se potriveste gustul si acreala cu otet si sare. Ciorba se serveste fierbinte cu mujdei de usturoi si ardei iute. Deasupra mai puneti ceva patrunjel bine tocat.
Mod de preparare alternativ:
Burta fiarta cu zarzavatul de supa (ceapa, ardei, morcovi, telina) se scoate din fiertura si se taie in fisii scurte si subtiri care se pun in zeama strecurata. Zarzavatul ramane afara. Se pune zeama la fiert inca 2-3 clocote, apoi se ia de pe foc si se adauga otet dupa gust. Se face un zabaras din 2-3 galbenusuri batute, amestecate cu faina alba si iaurt, cu usturoi tocat sau zeama de usturoi si se toarna zabarasul in supa, pina la 2-3 clocote invartind cu lingura de lemn in permanenta, altfel ramana vascos. Se adauga verdeata tocata (patrunjel) si dupa gust eventual putin orez fiert,daca nu aveti destula carne in oala, dintr-un vas in care orezul a fiert bine in prealabil (2-3 linguri). Morcovii, patrunjelul si telina din zarzavat se dau linga supa intr-o farfurioara. Ciorba se serveste cu smantana si paine proaspata.