Sa vorbim despre alegerea ciocanului rotativ. Cunoaste mai multe echipamente deconstructii si instalatii si alege cea mai buna varianta pentru tine.
Ce este un ciocan electric rotativ?
Ciocanul rotativ este un instrument de putere care a fost proiectat pentru a fora gauri in materiale dure prin utilizarea unui mecanism de ardere.
Piese rotative ciocan
Structura ciocanului rotativ include elemente de baza, cum ar fi motorul electric, angrenajul de transmisie, mecanismul ciocanului si cartusul, care sunt fixate cu anumite accesorii functionale ale ciocanului rotativ. Toate aceste piese se afla in interiorul unei carcase, care are un maner special si butoane de control.
Principalele caracteristici ale ciocanelor rotative
Iata care sunt principalele caracteristici ale ciocanelor rotative…
1. Puterea ciocanului rotativ
Energia electrica joaca un rol important in determinarea capacitatilor acestui instrument, deoarece ciocanul rotativ manual este utilizat in principal pentru a fora gauri sau a deteriora suprafete dure.
Puterea ciocanelor rotative moderne poate fi cuprinsa intre 450 si 2000 de wati. Nu exista o diviziune clara in categorii, dar se poate spune, in linii mari, ca uneltele cu o putere de pana la 900 de wati sunt ciocane rotative interne, iar uneltele cu o putere mai mare de 900 de wati sunt ciocane rotative profesionale.
Daca trebuie sa patrundeti in pereti grosi, cumparati un ciocan rotativ puternic cu o putere de 1500 wati.
Prin urmare, daca nu va dedicati profesional reparatiilor, puteti alege un ciocan rotativ bun cu o putere de 750-900 wati. Daca aveti nevoie la fiecare sase luni pentru a face o gaura in ceva, puteti cumpara un ciocan rotativ electric de 550 – 600 wati.
2. Tipuri de ciocane rotative
Exista doua tipuri de baza de ciocane rotative in functie de caracteristicile locatiei lor in cutie – orizontala si verticala.
Motorul este situat paralel cu axa de impact in ciocanele rotative orizontale.
In ciocanele rotative verticale, motorul este situat perpendicular pe axa de impact, astfel incat un astfel de instrument este similar cu literele inversate in limba engleza L. Astfel de ciocane rotative sunt numite si ciocane rotative de tip L.
Pentru a lucra in parti inguste, avantajul sunt burghiele orizontale, deoarece forma lor este mai alungita, ele sunt mai alungite si mai inguste. Cele mai multe ciocane rotative de consum sunt orizontale.
Ciocanele rotative verticale au avantajele in ceea ce priveste racirea si puterea motorului, astfel incat majoritatea ciocanelor rotative profesionale sunt verticale.
3. Puterea de impact
Puterea de impact a ciocanelor rotative arata ce energie este transportata in interactiunea ciocanului rotativ cu piesa de prelucrat.
Pe aceasta cifra depinde eficienta si viteza instrumentului. Se masoara in jouli si este direct proportional cu puterea electrica.
De exemplu, ciocanul de foraj Bosch PBH 3000-2 FRE cu o putere electrica de 750W are o putere de impact de 2,8 J si poate face gauri in beton cu un diametru de 26 mm si dimensiuni mari.
Ciocanul rotativ Makita HR 5211 C cu o putere electrica de 1500W are o putere de impact de 20 J si poate face gauri in beton de pana la 52 mm in diametru.
In medie pentru utilizarea zilnica, puteti alege modele cu burghie de putere de impact de 2,6-4,5 J.
Informatii interesante despre modul in care cimentul si betonul au fost folosite in trecut
Betonul, asa cum il stiau romanii, era un material nou si revolutionar. Asezat sub forma de arcuri, bolti si cupole, s-a intarit rapid intr-o masa rigida, libera de multe dintre fortele si incordarile interne care i-au tulburat pe constructorii de structuri similare din piatra sau caramida.
Testele moderne arata ca opus caementicium a avut la fel de multa rezistenta la compresiune ca betonul modern din ciment Portland (aproximativ 200 kg/cm 2[20 MPa; 2.800 psi]). Cu toate acestea, din cauza absentei armaturii, rezistenta la tractiune a fost mult mai mica decat betonul armat modern, iar modul sau de aplicare a diferit, de asemenea:
Betonul structural modern difera de betonul roman prin doua detalii importante. In primul rand, consistenta amestecului sau este fluida si omogena, permitandu-i sa fie turnat in forme, mai degraba decat necesita stratificare manuala, impreuna cu plasarea de agregate, care, in practica romana, constau adesea din moloz. In al doilea rand, otelul de armare integrala confera ansamblurilor moderne de beton o mare rezistenta la tensiune, in timp ce betonul roman ar putea depinde doar de rezistenta lipirii betonului pentru a rezista la tensiune.
S-a constatat ca durabilitatea pe termen lung a structurilor din beton roman se datoreaza utilizarii sale de roca si cenusa piroclastica (vulcanica), prin care cristalizarea strätlingitei (un hidrat de aluminosilicat de calciu specific si complex) si coalescenta acestuia si lianti similari de cimentare calciu-aluminiu-silicat-hidrat au contribuit la conferirea betonului un grad mai mare de rezistenta la rupere chiar si in medii active seismic.
Betonul roman este semnificativ mai rezistent la eroziunea apei de mare decat betonul modern; a folosit materiale piroclastice care reactioneaza cu apa de mare pentru a forma cristale de tobermorit in timp.