Ingrediente:
- 1/4 kg carne,
- 50 g franzela,
- 50 g ceapa,
- 3-4 catei de usturoi,
- un ou,
- piper,
- patrunjel sau marar,
- untdelemn,
- sare fina.
Mod de preparare:
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata o clipa in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita un minut cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura, se adauga oul crud, un virf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine. Pe o foaie de nailon, se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cite o lingurita cu virf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se infierbinta tigaia fara grasime 3-4 minute la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm si imediat se aseaza chiftelele unele linga altele, cite incap, neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Cind sint gata, se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa 10 minute pe fiecare parte. Se pastreaza calde, pe un vas cu apa fierbinte, acoperite. Se servesc calde cu orice garnitura de legume, cu salata de cartofi cu ceapa, cu fasole batuta, varza calita, mincaruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de macris, iar reci cu ardei, rosii, ridichi.