Ingrediente (pentru 6-8 persoane):
- 4 oua,
- 200 g unt + 20 g pentru uns tava,
- 200 g zahar,
- 200 g faina,
- 1/2 plic praf de copt,
- zeama de la o portocala.
Pentru insiropat:
- 150 g zahar tos,
- o portocala.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 200°C, ungeti cu unt o tava de chec, tapetati-o cu hartie pentru copt si intoarceti hartia, ca sa se unga si pe partea cealalta. Puneti untul sa se topeasca la foc mic si separati albusurile de galbenusuri. Frecati galbenusurile cu zaharul pana ce incep sa se albeasca si adaugati apoi sucul de portocala, faina si praful de copt si amestecati bine. Bateti albusurile spuma si incorporati-le, usor, in compozitie. Turnati compozitia in tava si dati checul la cuptor. Dupa 10 minute, reduceti temperatura la 170°C si lasati-l sa se coaca inca 40 de minute.
Preparati siropul: radeti coaja de portocala, stoarceti portocala si fierbeti 5 minute sucul, coaja si zaharul tos (150 g). Scoateti checul din tava si puneti-l pe un grilaj deasupra unei tavi mai adanci. Turnati peste el siropul, strangeti siropul scurs in tava si turnati-l din nou peste chec, pana cand acesta il absoarbe pe tot. Serviti checul caldut sau rece.