Ingrediente:
- 500 de grame de cepe tinere mici,
- doua linguri de ulei de masline,
- doi catei mari de usturoi zdrobiti,
- o ceasca si un sfert de zeama de supa de pui sau de legume,
- o lingura de frunze de cimbru proaspat,
- o lingura de zahar nerafinat,
- doua linguri de otet de vin rosu,
- o lingura si jumatate de otet slab de vin alb,
- sare si piper,
- crengute de cimbru proaspat pentru ornat.
Mod de preparare:
Se pun cepele mici intr-un vas mare rezistent la foc si se toarna apa clocotita cit sa le acopere, apoi se lasa deoparte timp de 2 minute. Dupa aceea se scurge apa bine. Cu ajutorul unui cutit mic si al degetelor, se curata cepele si se indeparteaza pielitele care ar putea ramine. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare la foc mediu. Se pun apoi cepele mici si se lasa pe foc, amestecind mereu, timp de aproximativ 8 minute, pina cind au capatat pe toata suprafata culoarea aurie. Se adauga usturoiul si se lasa pe foc, amestecind continuu, timp de 3 minute. Se toarna apoi zeama se supa de pui sau de legume, frunzele de cimbru, zaharul si otetul de vin, amestecind bine pina cind zaharul s-a dizolvat in intregime. Se aduce tigaia la fiert, apoi se da focul mai mic si se lasa asa timp de 10 minute sau pina cind cepele s-au inmuiat. Cepele s-au facut atunci cind, intepate cu virful ascutit al unui cutit cu lama subtire, lasa sa iasa un lichid de consistenta unui sirop. Se pun cepele in otetul slab. Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper si se mai adauga otet slab daca se doreste. Se transfera pe un platou si se servesc fierbinti sau reci, ornate cu crengute de cimbru. Daca se doreste, chiar inainte de a servi cepele se pot adauga doua linguri de arahide prajite. Nu se pun mai devreme pentru ca altfel acestea se inmoaie.