Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 4 cepe rosii mari,
- doua frunze de salvie,
- 40 g jambon (crud),
- 30 g miez de paine,
- o lingura smantana,
- 25 g parmezan (sau cascaval) ras,
- o lingurita vermut alb sec,
- o lingurita ulei de masline,
- nucsoara,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Se fierb in aburi cepele intregi, necuratate de coaja, circa 25 de minute. Se incinge cuptorul la 150ºC si se unge o tava cu ulei. Se taie cepele cam la 2/3 din inaltimea lor – capacelele se pun de-o parte – si se scobesc pana la o grosime de aproximativ 0,5 cm. Jumatate din miezul de ceapa se taie marunt, impreuna cu jambonul si se amesteca cu smantana, miezul de paine faramitat, vermutul si salvia taiata fasii. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa. Se introduce umplutura astfel preparata in cepe si se pun la loc capacelele. Se asaza cepele in tava, se toarna peste ele trei linguri de apa, se acopera cu folie de aluminiu, se baga la cuptor si se lasa 15 minute. Cepele umplute se servesc fierbinti sau caldute, ca antreu.