Dat fiind faptul ca dintr-o singura bucata de lemn, un tamplar este capabil sa obtina o adevarata opera de arta, se poate spune ca un tamplar este un adevarat artist. In randurile care urmeaza, va prezentam care sunt cateva dintre uneltele pe care acestia le folosesc in viata de zi cu zi.
Ciocan
Ciocanul este un instrument de mana extrem de important dat fiind faptul ca ajuta tamplarul sa bata oricand cuie atunci cand este nevoie. In acest scop va fi folosit un ciocan cu gheare. Exista si ciocane din cauciuc insa, care sunt ideale pentru a bate in lemn in diferite situatii, fara a deteriora lemnul.
Instrumente necesare pentru masuratori
Un dulgher trebuie sa faca diferite masuratori atunci cand isi desfasoara activitatea, iar o ruleta este fara doar si poate un instrument de lucru extrem de important pentru acesta. In afara de ruleta, dulgherul poate folosi si un echer sau un raportor, dar si un boloboc, astfel incat sa afle daca o anumita suprafata este perfect plana.
Cutit utilitar (cutter)
Un cutit utilitar bun este un alt atu pentru lucratorul de lemn. Exista multe tipuri diferite, dar cele care folosesc lame de unica folosinta sunt cele mai frecvente. Lama se retrage in maner pentru siguranta. Tamplarul va folosi cutitul utilitar la curatarea rosturilor de mortare sau la scrierea lemnului, precum si la multe alte utilizari.
Dalta
Cand vine vorba despre tamplarie, dalta este un instrument extrem de important. Aceasta poate fi fabricata din diferite materiale precum din otel carbon cu aliat inalt sau otel aliat cu crom-vanadiu. Manerele din lemn de esenta tare sunt cele mai bune, mai ales daca au capace metalice pe ele. Acest lucru va impiedica capatul manerului sa se deformeze cand il ciocniti. O dalta poate fi aleasa pentru a sculpta in lemn, dar si pentru diferite alte sarcini.
Surubelnite
Surubelnitele sunt un alt element obligatoriu din setul de unelte manuale al lemnarului. Acestea pot fi utilizate atunci cand se asambleaza sau cand se dezasambleaza corpuri de mobilier. Surubelnitele pot avea capul drept sau steluta.
Alte instrumente de mana care pot fi necesare pentru un tamplar ar mai fi un patent de exemplu, dar si un fierastrau de mana. Exista insa si scule electrice profesionale care sunt necesare intr-un atelier de tamplarie, si care au un rol foarte important.
Un fierastrau circular cu masa HS100S Scheppach este fara doar si poate o necesitate in orice atelier de tamplarie, dat fiind faptul ca este ideal pentru taierea liniilor drepte care necesita un grad ridicat de precizie. Acesta poate face taieturi perfecte cu mare usurinta, ceea ce pentru incepatori cu siguranta este un lucru extrem de important.
Un fierastrau circular cu masa HS100S Scheppach are puterea de 2000 de Wati si 5000 de rotatii pe minut printre alte caracteristici importante,
Cu siguranta insa, exista si diferite alte scule electrice profesionale care sunt necesare in orice atelier de tamplarie, iar aici nu putem sa nu amintim surubelnita electrica. Aceasta este ideala atunci cand este nevoie de asamblarea obiectelor de mobilier. Pentru un singur obiect se poate folosi si o surubelnita manuala, dar cand este un proiect mai mare, o unealta electrica este ideala.
Exista de-asemenea masini de gaurit profesionale care nu trebuie sa lipseasca din atelierele de tamplarie, dat fiind faptul ca sunt ideale pentru a gauri lemnul. Masinile de rindeluit si masinile de slefuit ar trebui de-asemenea sa fie prezente in toate atelierele de tamplarie.
Asadar, acestea sunt cateva dintre instrumentele de mana, si sculele electrice de care este nevoie in fiecare atelier de tamplarie. Acestea pot fi utilizate in tot felul de proiecte si aplicatii.