Acestea sunt banci si institutii financiare care actioneaza ca intermediari intre cei care au bani de imprumutat si cei care doresc sa imprumute bani.
Ce poate face un intermediar financiar?
Acestia ajuta oamenii in distribuirea activelor catre portofoliile investitorilor care doresc sa le detina, precum si la crearea de noi active pentru a oferi fonduri debitorilor.
Intermediarii financiari sunt institutii specializate care servesc drept punte in tranzactiile financiare. Dupa cum sugereaza si numele, functia sa principala este de a fi intermediari intre doua parti ale pietei, cei care doresc sa-si economiseasca fondurile si sa le investeasca si cei care doresc sa solicite un imprumut.
De obicei, acestea strang fonduri pe termen scurt (prin depozite, conturi curente, printre altele) si le transfera pe termen lung (prin obligatiuni, achizitionarea de actiuni, imprumuturi etc.).
Este probabil ca multi oameni sa ajunga sa solicite un imprumut, dar aceasta activitate este facilitata de intermediarii financiari, deoarece acestia ofera garantii bune debitorilor si deponentilor.
Desigur, intermediarii beneficiaza de tranzactie, datorita marjei de diferenta dintre rata dobanzii oferita de deponenti si cea solicitata de debitori. Alege servicii de la skinit.ro si bucura-te de toate avantajele existente.
De asemenea, este important de remarcat faptul ca functiile intermediarilor financiari au devenit din ce in ce mai complexe.
Tipuri intermediari financiari
Intermediari bancari
Este format din institutii private (banci) si case de economii. Desi astazi si-au extins functiile, aceste servicii traditionale ofera practic servicii de strangere de fonduri sau de depunere si aprobare de imprumut.
Intermediari nebancari
Intermediarii nebancari sunt mai diversi, companiile de asigurari, bancile mutuale de economii, bancile de investitii, companiile de credit, printre altele. Unii emit alte active decat banii, oferind servicii dincolo de sistemul bancar.
Aceste functii in cauze sunt, de asemenea, efectuate de banci, direct sau prin intermediul unor terte parti apartinand grupului dvs. De exemplu, o banca detine un asigurator, fondurile sale de pensii si propriile fonduri de investitii.
Ce roluri indeplinesc intermediarii financiari?
In mod surprinzator, cea mai importanta functie a unui intermediar financiar este medierea. Nu este nimic mai mult decat o actiune comerciala importanta, in care functioneaza ca un mijloc de comunicare intre cele doua parti interesate.
Fara intermediarul financiar, deponentii care doresc sa isi activeze piata si sa isi investeasca banii nu ar putea intra in contact si sa faca afaceri cu debitorii sau cel putin nu cu garantiile necesare, care nu prezinta niciun risc.
Intermediarii canalizeaza si directioneaza tranzactia, favorizand investitiile catre produse financiare, pe care investitorii le pot folosi pentru a profita de banii lor.
Acestea ofera servicii personalizate fiecarui client, oferind o alternativa de investitii potrivita si optima pentru fiecare profil. Acest lucru avand in vedere ca fiecare investitor este diferit.
Intermediarii financiari indeplinesc functia de canalizare si directionare a operatiunilor de economisire catre investitii.
Acestea ofera servicii de urmarire fiecarui client, cu o atentie personalizata, sigura si fiabila.
Acestea reduc riscul de investitii al fiecarui client cat mai mult posibil.
Ei strang resurse pe termen scurt si le ofera pe termen lung, mutand fonduri de la deponentii care trebuie sa-si investeasca banii si de la debitorii care au nevoie de fonduri de finantare.
De ce sa apelezi la un intermediar financiar?
Intermediarii financiari ofera un punct intermediar intre doua parti in orice tranzactie financiara. Un prim exemplu ar fi o banca, care indeplineste multe roluri diferite: actioneaza ca un intermediar intre un imprumutat si un imprumutat si reuneste fonduri pentru investitii. Cu toate acestea, exista multe tipuri de intermediari financiari, pe care ii vom explora mai jos.
Intermedierea financiara se refera la practica de a lega un investitor si un imprumutat. Actionand ca terta parte, un intermediar isi propune sa satisfaca nevoile financiare ale ambelor parti spre satisfactie reciproca. Privind o imagine mai larga, intermediarii beneficiaza atat de consumatori, cat si de intreprinderi, oferind servicii pe o economie de scara mai mare decat altfel ar fi posibil. Un intermediar financiar are doua scopuri fundamentale:
- Crearea de fonduri
- Gestionarea sistemelor de plati
In mod obisnuit, intermediarul accepta un depozit de la investitor sau creditor, transferand acest lucru imprumutatului la o rata a dobanzii ridicata pentru a-si compune propria marja. In acelasi timp, acestea fac piata mai eficienta prin desfasurarea acestor activitati pe scara larga, reducand costul total al activitatii.
Atunci cand bancile actioneaza ca intermediari financiari, acestea pot accepta depozite. Cu toate acestea, alte tipuri de intermediari nu implica un depozit. In schimb, procesul de intermediere implica deplasarea fondurilor de la o parte la alta. Intermediarul actioneaza ca un factor in acest caz, gestionand fluxul de numerar.
Exemple de acest tip de intermediar ar putea include un consilier financiar, care conecteaza investitorii cu intreprinderi, sau un fond de pensii care colecteaza bani de la membri si distribuie platile catre pensionari.
Dupa cum puteti vedea, exista multe tipuri diferite de intermediari financiari, de la banci la firme de capital privat. Exista o lista neexhaustiva a unora dintre diferitele tipuri de organizatii care intra in aceasta categorie de afaceri.