Cariile dentare reprezinta o problema majora de sanatate orala in majoritatea tarilor industrializate, afectand 60–90% dintre scolari si marea majoritate a adultilor, insa din fericire, dentistii de la clinica stomatologica Dentaline, pot trata eficient cariile.
Manifestarea timpurie a procesului de carii este un mic petic de smalt demineralizat (inmuiat) la suprafata dintelui, adesea ascuns de vedere in fisurile (canelurile) dintilor sau in interiorul dintilor.
Distrugerea se raspandeste in partea mai moale, sensibila a dintelui de sub smalt (dentina). Smaltul slabit apoi se prabuseste pentru a forma o cavitate si dintele este distrus progresiv. Cariile pot ataca de asemenea radacinile dintilor in cazul in care acestea vor fi expuse prin recesiunea gingiilor. Acest lucru este mai frecvent la adultii in varsta.
Cariile dentare sunt cauzate de actiunea acizilor asupra suprafetei smaltului. Acidul este produs atunci cand zaharurile (in principal zaharoza) din alimente sau bauturi reactioneaza cu bacteriile prezente in biofilmul dentar (placa) de pe suprafata dintelui. Acidul produs duce la o pierdere de calciu si fosfat din smalt; acest proces se numeste demineralizare.
Saliva actioneaza pentru a dilua si neutraliza acidul care provoaca demineralizarea si este o aparare naturala importanta impotriva cariilor. In afara de tamponarea acizilor placii si de oprirea demineralizarii smaltului, saliva ofera un rezervor de minerale adiacente smaltului din care se poate remineraliza si „vindeca” odata ce acizii au fost neutralizati.
Smaltul demineralizeaza si remineralizeaza de multe ori pe parcursul unei zile. Atunci cand acest echilibru este suparat si demineralizarea depaseste remineralizarea, evolutia cariilor progreseaza.
Atunci cand demineralizarea are loc frecvent si depaseste remineralizarea pe parcursul mai multor luni, exista o descompunere a suprafetei smaltului care duce la o cavitate. Cariile, chiar si la copiii care nu au inca dintii permanenti, pot avea complicatii grave si de durata, cum ar fi durerea, abcesul dintilor, pierderea dintilor.
Tratamente pentru carii dentare
Pe plan profesional, exista patru modalitati principale de a face fata cariilor dentare. Aceste tratamente efectuate de un profesionist dentar pot ajuta la tratarea daunelor provocate de carii dentare.
Umpluturi
Umpluturile sunt cea mai frecventa forma de tratament pentru boala. Un profesionist stomatologic gaureste in zona sau zonele afectate ale dintilor, indeparteaza materialul descompus din interiorul cavitatii pregatite si impacheteaza acest spatiu gol cu un material de umplere dentar adecvat. Exista diferite tipuri de materiale de umplere care pot fi utilizate, in functie de zona in care au aparut cariile.
Rasina compozita, cel mai obisnuit material de umplere din lumea dezvoltata, are o paleta de culoare excelenta pe care stomatologii o pot folosi pentru a repara cariile deteriorate ale dintilor care sunt vizibile atunci cand zambesti. In cazul dintilor din spate, unii stomatologi prefera sa foloseasca alte materiale de umplere dentare, care sunt mai puternice.
Coroanele
Coroanele sunt o alta optiune pentru profesionistii din domeniul stomatologiei atunci cand trateaza carii dentare si sunt utilizate numai atunci cand o proportie mare din dinti este distrusa de boala. Cand cariile dentare duc la necesitatea unor umpluturi mari, dintele devine mai predispus la fisuri si, in final, la rupere. Dentistul ar incerca sa salveze dintii ramasi, sa-i repare si, in sfarsit, sa incadreze dintele cu un strat de acoperire din aliaj sau portelan.
Canal radicular
O alta metoda de tratament, pe care un profesionist dentar o poate folosi, se numeste canal radicular. Pe masura ce carita dintilor progreseaza prin smalt si se instaleaza in centrul dintelui, poate chiar avansa in continuare si poate deteriora nervii, care sunt la radacina. Un profesionist stomatologic ar elimina nervul deteriorat sau mort cu tesutul vasului de sange inconjurator (pulpa) si ar umple zona. Procedura se incheie, de obicei, cu dentistul asezand o coroana peste zona afectata.
Extractie
In unele cazuri, dintele poate fi deteriorat dincolo de reparatii si trebuie extras daca exista riscul unei infectii raspandite in osul maxilarului. Indepartarea unor dinti poate afecta alinierea celor ramasi in gura, de aceea se recomanda introducerea unei proteze partiale, indoorucerea unei punti sau introducerea unui implant in zonele edentuloase.
Cum sa preveniti cariile dentare
Cariile sau cavitatile dentare sunt in mare masura prevenite cu un regim de igiena orala excelent! Acesta include controale dentare periodice pentru a identifica afectiunile preexistente la clinica stomatologica Dentaline inainte de a duce la probleme mai grave pe drum.
Cu cat un profesionist in stomatologie poate observa semnele de igiena orala deficitara, cum ar fi acumularea unei placi, cu atat sansele dvs. de a preveni cariile dentare si problemele gingivale sa apara vreodata in primul rand cresc.
Cand sa mergeti la dentist
Deoarece niciun simptom nu este asociat cu stadiile timpurii ale formarii cavitatii, trebuie sa va prezentati la stomatolog o data sau de doua ori pe an pentru o curatare si examinare. De asemenea, daca aveti dureri sau sensibilitate la dinti, faceti o programare dentara cat mai curand posibil. In cazul in care amanati sa faceti acest lucru, s-ar putea ca problemele sa fie mai serioase.