Exista un motiv pentru care unele restaurante trebuie sa eticheteze sodiul pe meniuri.
Sarea nu face doar ca gustul mancarii sa fie mai delicios – este importanta ca organismul dvs. sa functioneze corect. Sodiul, unul dintre ingredientele cheie din sarea de masa, regleaza fluxul sanguin si presiunea si ajuta la transmiterea mesajelor intre nervi si fibrele musculare. Clorura, cealalta substanta chimica din sarea de masa, ajuta la digestie. Alimentele din dieta dvs. trebuie sa aiba suficienta sare sa completeze acesti nutrienti pentru a va mentine sanatos.
Dar prea multa sare nu este benefica. Alimentele procesate au in compozitie cantitati mari de sare; restaurantele adauga mai multa sare mancarii pentru a avea un gust mai bun. Drept urmare, mai multi americani consuma diete bogate in sodiu (uneori chiar fara sa stie asta), lucru care are unele efecte destul de drastice asupra sanatatii lor.
Cand alimentatia este prea bogata in sodiu, corpul retine apa suplimentara. Acest lucru se datoreaza faptului ca rinichii, care filtreaza deseurile din sange, mentin un raport special de electroliti, cum ar fi sodiu, potasiu, apa.
Mai multa sare in alimetatie inseamna ca rinichii pastreaza mai multa apa in sistem. Acest lucru poate avea o multime de efecte nedorite, cum ar fi edemul (umflarea in locuri precum mainile, bratele, labele picioarelor, gleznele si picioarele); mai mult fluid in general inseamna mai mult sange care curge prin vene si artere. In timp, acest lucru le face sa se rigidizeze, ceea ce ar putea duce la hipertensiune arteriala.
Probabil stiti deja ca sarea va poate provoca senzatia de sete – acesta este modul in care organismul incearca sa corecteze acel raport sodiu-apa. Consumul de multa apa poate agrava problemele de edem si tensiune arteriala. Dar daca nu bem suficient suficient ar putea forta corpul sa scoata apa din alte celule, proces care atrage dupa sine deshidratarea.
Persoanele care consuma mancaruri bogate in sodiu urineaza de obicei mai mult din cauza excesului de apa. De fiecare data cand urinezi, corpul tau pierde calciu, mineralul care, printre altele, contribuie la sanatatea oaselor si dintilor; urinati prea des si corpul ar putea pierde prea mult calciu, slabind oasele si agravand osteoporoza.
Apoi, sunt efectele pe care nimeni nu le prea intelege. Unele studii au descoperit ca excesul de sare provoaca ulcere, infectii si chiar poate grabi cancerul de stomac. Nimeni nu este sigur de ce, dar unii cercetatori suspecteaza ca sodiul poate perturba mucoasa stomacului, potrivit Live Strong.
Sarea poate avea un impact negativ si asupra functiei dvs. cognitive, conform unei meta-analize din 2020. Unele studii pe care le-a analizat au fost pur observationale, astfel incat cercetatorii nu fac ipoteze cu privire la cauze.
Dovezile sunt clare: Prea multa sare poate avea implicatii serioase pe termen lung asupra sanatatii. Dar multi oameni consuma mancaruri in care aportul de sodiu depaseste cu mult valoarea recomandata zilnic de 2.300 de miligrame. Intr-un efort de a informa mai bine publicul, New York City a decis in 2014 ca va solicita restaurantelor sa marcheze pe meniurile lor preparatele care depasesc cantitatea zilnica recomandata de sodiu; regulamentul a intrat in vigoare in anul urmator.
In consecinta, speram ca mai multi americani pot fi mai constienti de sarea pe care o consuma, isi pot regla dieta si alimentatia in consecinta si, prin urmare, pot fi mai sanatosi. Si, ca mesaj general pentru toata lumea, probabil ca nu ar strica sa acordati o atentie mai mare consumului de sare.