Frigiderul este unul dintre cele mai importante electrocasnice pe care le detinem. In momentul in care acesta nu mai raceste, daunele pot fi majore: de la mancarea care se strica, pana la aparitia altor probleme de natura tehnica. In acest articol va vom prezenta ce facem cand un frigider Beko nu raceste.
Acest ghid pas cu pas va va arata cum sa identificati problema si chiar sa o rezolvati de unul singur.
- Instrumente necesare
Surubelnita
Cutter
Ventilator
- Cauze:
Exista mai multe cauze posibile atunci cand un frigider nu mai raceste, insa inainte de a incerca sa apelati la un specialist, incercati aceste solutii simple:
- Asigurati-va ca frigiderul este conectat la o priza sau daca prizele din locuinta functioneaza. Becul frigiderului ar trebui sa se aprinda atunci cand deschideti usa.
- Verificati termostatul pentru a va asigura ca setarile nu au fost schimbate din greseala. Daca termostatul frigiderului sau congelatorului nu functioneaza, achizitionati un alt termostat si apelati la un specialist pentru a il monta.
- Asigurati-va ca orificiile de ventilare din spatele compartimentului congelatorului nu sunt blocate de cutii de inghetata sau legume congelate – orificiile de aerisire trebuie sa fie libere pentru ca aerul sa circule.
- Aspirati bobinele de sub sau din spatele frigiderului. Bobinele infundate pot provoca defectiuni tehnice.
- Verificati ventilatorul pentru a va asigura ca nimic nu este blocat in acesta. Totodata asigurati-va ca ventilatorul functioneaza. Pentru a face acest lucru, deconectati frigiderul si incercati sa il intoarceti cu spatele spre dumneavoastra. Curatati lamele ventilatorului si rotiti ventilatorul manual pentru a vedea daca este blocat. Conectati frigiderul si asigurati-va ca ventilatorul functioneaza. Daca ventilatorul nu functioneaza, puteti apela la un specialist
- Sugestii:
Iata cateva sfaturi pentru depanarea frigiderului pentru a va ajuta sa rezolvati problema daca observati ca frigiderul nu se raceste. Daca auziti cum functioneaza compresorul, dar frigiderul nu se raceste, problema este, cel mai probabil, fie la bobinele, care au inghetat, fie la un ventilator, care s-a blocat sau s-a rupt. Ventilatoarele deseori scartaie cand incep sa nu mai functioneze corespunzator, in special in momentul in care deschideti usa congelatorului.
Daca scoateti capacul din interiorul congelatorului si gasiti bobinele complet inghetate, scoateti mancarea din congelator si frigider, deconectati-l si lasati-l sa se dezghete timp de 24-48 de ore. Pastrati cateva carpe la indemana pentru a sterge apa care se poate scurge pe podea. Cand toata ghiata s-a topit, conectati din nou frigiderul. Apelati intotdeauna la un profesionist daca suspectati o problema in cazul anumitor piese.
In mod normal, ventilatorul si compresorul frigiderului, situate langa podea, in spatele frigiderelor, se aud diferit atunci cand termostatul solicita o racire mai mare. Daca nu auziti compresorul functionand dupa ce usa a fost lasata deschisa o perioada, ar putea insemna ca ventilatorul este blocat sau uzat sau ca releul si compresorul sunt defecte.
In acest caz, indicat ar fi sa apelati la un specialist deoarece acesta va va spune cu exactitate ce piese va trebui sa achizitionati. Totodata acesta va monta piesele si se va asigura de buna functionare a frigiderului.