Un aspect foarte important cand vine vorba de izolarea locuintei se refera la materialele ce urmeaza a fi folosite. Calitatea materialelor rezolva o problema cu care va puteti confrunta ulterior si anume aparitia mucegaiului sau a igrasiei, aceste fenomene putand afecta sanatatea familiei, dar si rezistenta locuintei.
Pe langa izolatia cu polistiren, se mai foloseste si cea cu vata minerala de sticla sau bazaltica. Polistirenul este cel mai des utilizat datorita faptului ca este ieftin. Sunt si persoane care utilizeaza pe scara larga vata minerala din sticla pentru izolatii.
Acest tip de material este constituit intr-o tesatura din fibre de sticla, fiind elastic si flexibil. Cu ajutorul fibrelor din continut, vata din sticla asigura izolatia termica, dar si cea acustica. Intre aceste fibre se formeaza camere de aer care au capacitatea de a impiedica transferul termic si fonic. Izolatia cu acest tip de vata se foloseste la interior.
Pentru peretii din exterior, adica pentru izolatia fatadei se foloseste vata minerala bazaltica. Astfel, in coltul din stanga intra polistirenul care poate fi expandat sau extrudate; este un material polimeric, amorf si prelucrat termic. Polistirenul expandat se foloseste in mod frecvent la termoizolarea fatadelor, acoperisurilor, atat la interior cat si la exterior.
Fiind foarte bine tolerat de piele, polistirenul expandat nu afecteaza in nici un fel sanatatea. Datorita calitatii sale ridicate, polistirenul se foloseste la izolarea spitalelor si a gradinitelor sau a altor institutii. Totodata, polistirenul extrudat se foloseste la izolarea subsolurilor, a acoperisurilor unde gradul de umiditate este foarte ridicat.
Din pacate, polistirenul este un material care se aprinde foarte usor; de aceea, cel mai bun isolator este considerat a fi vata minerala care nu arde si nu intretine acest fenomen.
Potrivit Clasificarii Europene, vata minerala se bucura de o clasificare A1 in ceea ce priveste comportamentul la incendii. Sunt insa si persoane care sustin ca polistirenul nu respecta standardele impuse de nivelul European, contestand calitatea lucrarilor in constructii. In cazul in care ajunge la o temperatura foarte mare, polistirenul se poate aprinde in intregime, emanand un fum foarte toxic pentru sanatate.
Ce alegem?
Ca si neajuns, polistirenul nu lasa peretii sa respire lasand urme in ceea ce priveste aparitia igrasiei si a mucegaiului. Din pacate, acest material favorizeaza condensul si odata ce umiditatea isi face loc, peretii vor ramane umezi, iar iarna acestia vor ingheta, iar izolarea va fi egala cu zero.
Alegeti cele mai bune materiale pentru a nu favorize aparitia problemelor ulterioare. Si specialistii va recomanda sa alegeti materiale calitative care sa va scuteasca de unele probleme ce ar putea aparea ulterior. Investitia in aceste materiale se va amortize in timp, iar rezultatele vor fi pe masura efortului financiar depus. Cu cat veti fi mai constienti de acest aspect, cu atat veti avea doar de castigat.
1 comment
Intre timp si producatorii de polistiren au trebuit sa-si schimbe liniile tehnologice si sa produca polistiren cu proprietati ignifuge avand rezistenta la foc A1 similara cu cea a vatei minerale bazaltice.
Comments are closed.