Foarte multe persoane sunt constiente de faptul ca a avea o dieta echilibrata este un lucru deosebit de important, pentru o viata sanatoasa. Tocmai acesta este si motivul datorita caruia, intr-o oala dutch oven de exemplu, persoanele care pun pret pe dieta si pe sanatatea lor, aleg sa isi gateasca mereu diferite legume.
Stim cu totii ca legumele sunt foarte bune cand sunt consumate crude, si ca au o multime de vitamine, minerale si alti nutrienti, insa si atunci cand sunt gatite intr-o oala dutch oven au o multime de beneficii.
Veti descoperi in continuare cateva legume pe care este important sa le includeti in dieta, si pe care le puteti gati cu siguranta acasa. Iata despre ce este vorba asadar!
Morcovi
Beta-carotenul este o substanta numita carotenoid pe care organismul o transforma in vitamina A, care joaca un rol cheie in sustinerea cresterii osoase, imbunatatirea viziunii si pastrarea sistemului imunitar in forma de varf.
De asemenea, este responsabil pentru a oferi morcovilor nuanta lor portocalie, iar un studiu din 2000 publicat in Jurnalul de Agricultura si Alimentatie Chimica a demonstrat ca gatitul acestei legume creste nivelul de beta-caroten.
Si asta nu este totul, pentru ca un alt studiu din 2009, care a fost publicat in Journal of Food Science, a dezvaluit ca gatirea morcovilor poate tripla puterea lor antioxidanta totala. Fie ca alegeti sa ii prajiti sau sa le fierbeti intr-o oala dutch oven, depinde de dvs. – trebuie doar sa va asigurati ca folositi tigaia, deoarece aceasta metoda a redus nivelurile de carotenoizi cu 13%.
De asemenea, avand in vedere ca un studiu din 2003 in Jurnalul International pentru Vitamine si Nutritie, a descoperit niveluri mult mai mari de fitonutrienti in morcovi care au fost gatiti cu mai putina apa la cuptorul cu microunde, iar aceasta este o optiune excelenta (deoarece aceasta metoda poate incalzi rapid legumele cu apa minima necesara).
Fasole verde
Fasolea verde este o alta dintre numeroasele legume care atunci cand sunt gatite, sunt mai sanatoase. Conform unui studiu din 2007, fasolea verde gatita la abur intr-o oala dutch oven, poate avea beneficii mai mari de reducere a colesterolului decat fasolea verde cruda.
Totusi, singura modalitate de a obtine aceste recompense nutritionale este gatindu-le in mod corect. Cercetarile publicate in Journal of Food Science au relevat faptul ca fasolea verde are un nivel mai ridicat de antioxidanti atunci cand este prajita sau gatita la cuptor cu microunde, dar nu atunci cand este fiarta sau gatita sub presiune.
Vinete
Sansele sunt mai probabil sa gatesti vinetele decat sa le consumi crude – dar iata un pic de stimulent suplimentar pentru incalzirea acestei legume. Un studiu din 2007 a descoperit ca vaporii de vinete permit componentelor sale sa se lege impreuna cu acizii biliari, permitand ficatului sa descompuna mai usor colesterolul si sa-si reduca prezenta in fluxul sanguin.
Dar nu toate metodele de gatit sunt create egale cand vine vorba de vinete. Un studiu din 2016 in chimia alimentelor a aratat ca, la gratar aceasta leguma a pastrat cantitati mai mari de acid clorogenic, ceea ce incetineste eliberarea de glucoza in fluxul sanguin (astfel scadand potential tensiunea arteriala si riscul de diabet).
Pe de alta parte, cand vinetele au fost puse la fiert intr-o oala dutch oven, acestea au pastrat mai mult din delfinidina antioxidanta.
De mentionat de asemenea, este faptul ca vinetele crude contin toxina solanina, desi ar fi nevoie sa consumati multe vinete pentru a experimenta efectele sale gastrointestinale.
Varza de Bruxelles
Aceasta leguma crucifera produce indol, acesta fiind un compus despre care s-a descoperit ca ucide celule precanceroase atunci cand este gatita. Gatirea acestei legume determina de asemenea, glucosinolatii sa se descompuna in compusi care sunt cunoscuti pentru a avea capacitati de combatere a cancerului, potrivit Harvard Health.
In plus, unele dintre zaharurile care se gasesc in varza de Bruxelles bruta se pot dovedi dificil de digerat, asa ca gatitul acestei legume va poate ajuta sa evitati balonarea si gazele.
Anghinare
Stiati ca anghinele au o putere antioxidanta si ca sunt una dintre legumele cele sunt mai sanatoase gatite? Insa, pentru a obtine cele mai mari si mai importante beneficii din asta, va trebui sa o gatiti. Un studiu realizat in 2008 in Jurnalul de Agricultura si Alimente Chimice a descoperit ca anghinarele care au fost gatite cu abur au crescut nivelul de antioxidanti de 15 ori.
Fierbandu-le, intre timp le-a crescut doar de 8 ori. Chiar si aparitia lor in cuptorul cu microunde poate imbunatati continutul de antioxidanti. Motivul pentru care fierberea nu este cea mai buna optiune este ca aceasta metoda de gatit poate determina leguma sa piarda anumite vitamine hidrosolubile in apa.
Asadar, legumele dupa cum se poate vedea, au beneficii si cand sunt gatite, nu doar crude. Alegeti sa folositi cele mai potrivite vase pentru gatiti atunci cand gatiti legume, si bucurati-va de beneficiile acestora pentru sanatate.