Daca va ganditi sa investiti si nu sunteti sigur de unde sa incepeti, suntem siguri ca va veti fi gandit sa cautati ajutor, astfel incat totul sa mearga asa cum v-ati dori. Iar acest ajutor este ceea ce va va oferi un consilier financiar. Dar ce este un consilier financiar? Ce face un consilier financiar? Cum vei sti exact de ce ai nevoie?
Sa vedem in detaliu ce este un consilier financiar si ce face, precum si calitatile pe care trebuie sa le aiba pentru a-si exercita munca in cel mai bun mod posibil.
Ce este un consilier financiar
Consultantii financiari, potrivit EFPA (Asociatia Europeana de Consultanta si Planificare Financiara) sunt “acei oameni responsabili de a-si ajuta clientii, cu cunostinte exhaustive in finante si capabili sa gaseasca produsul care se potriveste cel mai bine nevoilor lor”.
Adica ne ajuta sa gasim solutii financiare complet personalizate profilului nostru de risc, situatiei de viata trecute, prezente si viitoare, varstei, bogatiei, muncii si situatiei familiale. De obicei, lucreaza in companii care au legaturi cu piata de valori, bursa de valori, investitiile, asigurarile etc.
Vrei sa obtii o rentabilitate a banilor tai?
Dupa ce ati vazut ce este un consilier financiar si inainte de a intra in detalii despre diferitele functii sau pentru ce este un consilier financiar in functie de tipul de companie in care lucreaza, va recomandam ca, pentru a sti de unde sa incepeti cu investitiile dvs., sa contactati consilierii, care va vor ghida pe parcursul intregului proces.
Care este rolul unui consilier financiar
In functie de locul in care lucreaza un consilier financiar, rolurile lor vor fi diferite.
Functiile unui consilier de afaceri intr-o banca
In cazul profilului din cadrul unei banci, dupa cum veti vedea, denumirea devine “consilier comercial”, deoarece functiile sale vor fi urmatoarele:
- Gestionarea fondurilor comercializate de banca pentru care lucrezi, precum si gasirea de noi oportunitati de afaceri.
- Sa actioneze ca agent comercial cu clientii entitatii pentru a-i consilia prin produsele bancii.
Functiile unui consilier intr-o companie
In cadrul unei companii, un consilier financiar va fi responsabil, printre alte sarcini, pentru:
- Actionati in calitate de consultant in luarea deciziilor de investitii ale companiei.
- Cautati modalitati si instrumente atunci cand vine vorba de cresterea capitalului companiei.
- Consilier de castiguri.
Functiile unui consilier financiar independent
Un consilier financiar independent are o particularitate evidenta in ceea ce-i priveste pe cei care lucreaza in companii sau consultanti comerciali entitati bancare: nu ia comision din produsele pe care le vinde, dar clientul insusi este cel care il angajeaza este cel care il plateste pentru sfaturile sale.
Prin urmare, principalele sale functii sunt:
- Studiul profilului fiecarui client, colectand toate informatiile necesare pentru acesta.
- Consultanta privind deciziile de investitii, precum si elaborarea de strategii diferite in acest sens.
- Cercetati piata si conditiile acesteia.
- Oferirea celor mai bune produse de investitii in functie de profilul fiecaruia dintre clientii sai.
- Acompaniament pe tot parcursul relatiei cu clientul tau.
- Incurajeaza realizarea obiectivelor financiarestabilite cu fiecare client.
OVB Romania asigurari de viata este compania care ofera solutii pentru toti.
Calitatile unui consilier financiar
In cele din urma, sa vedem diferitele calitati ale unui consilier financiar care va face ca totul sa mearga fara probleme.
1. Obiectivitate
Printre calitatile unui consilier financiar, una dintre cele mai importante este obiectivitatea. Retineti ca nu are nimic de-a face, asa cum am vazut anterior, cu un consilier comercial al unei banci, care, in mod logic, va incerca sa vanda produsele financiare ale entitatii. Un consilier financiar va fi intotdeauna obiectiv si independent pentru a-ti oferi exact ceea ce ai nevoie in functie de nevoile tale.
2. Comunicare
Iar pentru ca acest lucru sa aiba loc, un consilier trebuie sa fie comunicativ: asa cum trebuie sa fii. Comunicarea si increderea dintre consilier si client este esentiala de-a lungul timpului ca relatia profesionala sa fie mentinuta pentru ca totul sa “mearga fara probleme”. Pe scurt, consilierul tau financiar trebuie sa fie comunicativ, sincer, dialogual; exact ca tine.
3. Disponibilitate
Un alt punct foarte important in caracteristicile unui consultant financiar si legat de comunicare, este disponibilitatea. Consilierul dumneavoastra financiar ar trebui sa fie disponibil pentru a va ajuta sa rezolvati orice intrebari sau sa raspundeti la orice solicitari.
4. Certificare si profesionalism
Un bun consilier financiar trebuie sa fie un profesionist in acest sector, nu numai in ceea ce priveste cunostintele fiscale si financiare, cisi sa fie certificat oficial.
Comisia Nationala a Pietei Valorilor Mobiliare (CNMV) a publicat o lista de acreditari valabile pentru certificarea activitatii unui consilier financiar. Obtinerea certificatului EFA, de exemplu, certifica faptul ca consilierul financiar are cunostinte vaste in planificarea financiara fiind certificata de EFPA (Asociatia Europeana de Planificare Financiara).
Daca, in acest moment va intrebati cat de mult va va percepe un consilier de investitii, primul lucru pe care ar trebui sa-l stiti este ca, contrar a ceea ce cred multi oameni, nu este necesar sa aveti o suma foarte mare de bani pentru aceasta..