Codificatorul – numit si codificator sau generator de impulsuri – este o piesa fundamentala de inginerie pentru industrie si atelier. Dar ce este acest codificator si pentru ce este? Vezi detalii pe Baumer 10101958.
Codificatorul este un dispozitiv electromecanic care permite codificarea miscarii mecanice in diferite tipuri de impulsuri electrice: binar digital, analogic in functie de o unda, impulsuri etc. Astfel, un codificator este o interfata intre un dispozitiv mecanic mobil si un controler.
Codificator: principiile de masurare
Exista doua tipuri principale de codificator sau generator deimpulsuri:liniar si rotativ; in fiecare grup, la randul sau, exista diferite tipuri de codificare (absoluta si incrementala) si principii electromecanice de functionare pe care le vom vedea mai jos.
Senzor magnetic
Acesti senzori folosesc o banda magnetizata sau una realizata dintr-un material variabil de reticenta magnetica; pozitia este determinata de capete de citire magneto-rezistive sau cu solenoide.
Principala problema a acestor senzori este ca, dupa cum se poate deduce cu usurinta, ei sunt susceptibili la campuri magnetice intense, deci nu sunt recomandati in medii in care exista forte electromotive ridicate, cum ar fi transformatoare de inalta tensiune sau motoare mari in apropiere.
Senzor optic
Acestecodificatoarefunctioneaza pe un principiu mai simplu decat magnetic: un senzor optic inregistreaza modificarile pe o banda, care poate fi codificata , holografic sau alte mod.
Principalul avantaj al acestui tip de codificator este precizia mare pe care o permit sa atinga, de ordinul zecimilor de microni. Un alt mare avantaj este ca permite functionarea fara a fi nevoie de contact fizic intre piese, deci este potrivit pentru aplicatiile in care frecarea ar trebui evitata.
Senzor capacitiv
Acest senzor functioneaza prin masurarea capacitatii dintre scara si capul cititorului. Deoarece citirea se face fara contact fizic, este utilizata in principal in aplicatii de masurare: calibre,cadrane etc.
Dezavantajul sau este ca este susceptibil la prezenta murdariei in capul cititorului sau in scara, astfel incat inchiderea sa ermetica trebuie cautata pentru o operatie fara erori.
Senzor inductiv
Aceasta tehnologie este cea mai robusta si permite utilizarea sa in medii in care este imposibil sa se izoleze instrumentul de contaminanti, cum ar fi lichidele de racire sau particulele. Ca omolog putem spune ca precizia nu este la fel de mare ca in celelalte optiuni.
Codificatoare liniare si rotative
Dincolo de tehnologia utilizata pentru a face masurarea in sine, putem diferentia aceste instrumente in functie de tipul de miscare pe care il permit: o miscare liniara sau o miscare rotativa in raport cu o axa.
Codificator linear
Este cel mai simplu tip de codificator sau generator de impulsuri; un exemplu clar al existentei sale este dat in indicatoarele digitale,unde masurarea este afisata pe un afisaj digital: in spatele partii mobile (alunecare) exista un codificator capacitiv care este responsabil pentru citirea, prin interpolare, a distantei parcurse de la zero.
Practic, un codificator liniar este compus dintr-un modul fix si unul mobil (cel care uneste partile in miscare ale masinii cu care se va face interfata). Modulul fix contine senzorul si electronica necesare pentru a detecta si masura miscarea si a-l converti in impulsuri electrice inteligibile de un alt circuit digital sau analogic.
Ce sunt codificatoarele industriale?
Codificatoarele industriale sunt o tehnologie obisnuita in sectorul industrial. Codificatoarele sunt utilizate intr-o varietate de moduri, dar intotdeauna pentru a detecta viteza si directia miscarii intr-o forma sau alta.
Acesta este un proces critic care permite tot felul de aplicatii de miscare diferite, dar pentru a intelege pe deplin impactul acestora, este important sa intelegem mai intai diferitele tipuri de codificatoare.
Indiferent de tip, toate codificatoarele ofera o metoda de detectare a orientarii care este utilizata pentru controlul miscarii. Este metoda de detectare care variaza intre diferite tipuri de codificatoare.
Codificatoarele optice sunt codificatoarele cele mai precise, desi sunt extrem de susceptibile la contaminarea cu praf, vibratii si alte conditii de mediu intr-un mediu industrial. Ei detecteaza schimbari in pozitia unghiulara pentru a comunica informatii de control al miscarii.
Codificatoarele magnetice sunt utilizate in medii industriale robuste, deoarece sunt mai putin vulnerabile la contaminare decat codificatoarele optice, dar sunt, in general, mai putin precise. In acest tip de codificator, senzorii detecteaza modificarile campului magnetic al unui disc rotativ si traduc aceste informatii intr-un format digital.
Codificatoarele vin, de asemenea, in modele liniare sau rotative, in functie de directia de miscare pe care o detecteaza si pot fi clasificate in modele usoare, medii si grele, in functie de cat de rezistent este un mediu. Codificatoarele industriale sunt fie incrementale, fie absolute, in functie de modul in care utilizeaza informatiile de localizare.
Codificatorii pot fi utilizati pentru masurarea liniara, sincronizarea marcajului de inregistrare, tensionarea benzii, calibrarea backstop, transportul, umplerea si multe altele. Dar de departe cea mai comuna aplicatie este furnizarea de feedback in controlul miscarii motoarelor electrice. In sectorul industrial, aproape jumatate din toata energia electrica este destinata alimentarii motoarelor electrice. Majoritatea acestor motoare au codificatoare de un fel.