Un abces este un buzunar de tesut inflamat, in interiorul caruia se afla puroi (buzunarul este plin cu puroi). Abcesele se pot forma oriunde pe corp (atat in interior cat si in exterior). Cel mai frecvent se gasesc pe suprafata pielii. Un abces abdominal este un buzunar de puroi situat in abdomen.
Abcesele abdominale se pot forma aproape de interiorul peretelui abdominal, in partea din spate a abdomenului sau in jurul organelor din abdomen, inclusiv in jurul ficatului, pancreasului si rinichiilor.
Abcesele abdominale se pot dezvolta fara niciun motiv aparent, dar sunt de obicei legate de un alt eveniment, cum ar fi interventia chirurgicala intra-abdominala, ruperea intestinului sau vatamarea abdomenului.
Ce provoaca formarea unui abces abdominal?
Abcesele abdominale sunt cauzate de bacterii care intra de obicei in abdomen ca urmare a traumatismelor penetrante, ruperii intestinului sau chirurgiei intraabdominale. Abcesele intraabdominale (abcese din abdomen) se pot dezvolta atunci cand cavitatea abdominala sau un organ din abdomen este compromis intr-un fel si bacteriile sunt capabile sa intre.
Astfel de afectiuni includ apendicita, ruperea intestinului, traume penetrante, interventii chirurgicale si Boala Crohn sau colita ulcerativa. In functie de locul in care se afla abcesul abdominal, pot fi vinovate cauze suplimentare.
Abcesele se pot forma si in spatiul dintre cavitatea abdominala si coloana vertebrala. Aceste abcese sunt cunoscute sub numele de abcese retroperitoneale. Retroperitoneul se refera la spatiul dintre cavitatea abdominala si coloana vertebrala.
Care sunt simptomele unui abces abdominal?
Printre simptomele generale ale abceselor abdominale se numara:
- persoana care are abces abdominal nu se simte bine.
- durere abdominala.
- greata si varsaturi.
- febra.
- pierderea poftei de mancare.
Cum este diagnosticat un abces abdominal?
Simptomele unui abces abdominal pot fi similare cu simptomele altor afectiuni mai putin grave. Medicul dumneavoastra poate efectua un test imagistic pentru a face un diagnostic adecvat. O eco abdominal Cluj Napoca poate fi primul instrument de diagnosticare utilizat. Alte teste imagistice, cum ar fi o tomografie sau RMN, ajuta medicul sa vada organele si tesuturile abdominale.
Ecografie
O ecografie abdominala foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a crea imagini cu organe in abdomen. In timpul testului, va veti aseza pe o masa cu abdomenul expus. Un tehnician cu ultrasunete va aplica un gel limpede pe baza de apa pe piele peste abdomen. Apoi vor face valuri cu un instrument de mana numit traductor peste abdomen.
Traductorul transmite unde sonore de inalta frecventa care sar de la structurile si organele corpului. Undele sunt trimise catre un computer, care foloseste undele pentru a crea imagini. Imaginile permit medicului dumneavoastra sa examineze indeaproape organele din abdomen.
Tomografie computerizata (tomografie)
O scanare CT este o radiografie speciala care poate afisa imagini in sectiune a unei zone specifice a corpului. Scannerul CT arata ca un cerc mare, cu un orificiu in mijloc, numit gantry. In timpul scanarii, veti sta asezat plat pe o masa, care este pozitionata in portic.
Poarta incepe apoi sa se roteasca in jurul dvs., luand imagini cu abdomenul tau din mai multe unghiuri. Acest lucru ofera medicului dumneavoastra o vedere completa a zonei. O scanare CT poate afisa rupturi, abcese localizate, organe, cresteri abdominale si obiecte straine din corp.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)
Un RMN utilizeaza magneti mari si unde radio pentru a crea imagini ale corpului. Aparatul RMN este un tub magnetic lung. In timpul acestui test, va veti intinde pe un pat care aluneca in deschiderea tubului.
Masina produce un camp magnetic care va inconjoara corpul si aliniaza moleculele de apa din corp. Acest lucru permite masinii sa capteze imagini clare si transversale ale abdomenului. Un RMN faciliteaza misiunea medicul dvs. de a verifica daca exista anomalii la nivelul tesuturilor si organelor din abdomen.
Analiza probelor de fluid abces
Medicul dumneavoastra poate lua un esantion de lichid din abces si sa il examineze pentru a face un diagnostic mai bun. Metoda pentru obtinerea unui esantion de fluid depinde de locatia abcesului.
Cum se trateaza un abces abdominal?
Drenajul este unul dintre primii pasi in tratarea unui abces abdominal. Drenarea cu ace este una dintre metodele utilizate pentru a scurge puroi de la un abces.
In timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastra va folosi o scanare CT sau o ecografie abdominala pentru a introduce un ac prin pielea dvs. si direct in abces. Medicul dumneavoastra va trage apoi pistonul pentru a indeparta tot lichidul. Dupa scurgerea abcesului, medicul va va trimite o proba in laborator pentru analiza. Acest lucru va ajuta la determinarea care antibiotice sa prescrie.
De asemenea, veti avea nevoie de antibiotice intravenoase pentru a trata abcesul abdominal. Unele cazuri pot necesita o interventie chirurgicala. Chirurgia poate fi necesara:
- pentru a curata mai bine abcesul.
- daca abcesul este greu de atins cu un ac.
- daca un organ s-a rupt.
Medicul dumneavoastra va va oferi anestezie generala pentru a va pune la somn pe toata durata operatiei. In timpul procedurii, chirurgul va efectua o taietura in abdomen si va localiza abcesul. Va curata apoi abcesul si va atasa o scurgere, astfel incat puroiul sa poata scurge. Scurgerea va ramane pe loc pana cand abcesul se vindeca. Acest lucru dureaza de obicei cateva zile sau saptamani.