Un psihiatru este un medic care este specializat in tratamentul tulburarilor psihice. Deoarece psihiatrii detin o diploma medicala si sunt instruiti in practica psihiatriei, ei sunt printre putinii profesionisti din domeniul sanatatii mintale, capabili sa prescrie medicamente pentru tratarea problemelor de sanatate mintala.
La fel ca un medic de practica generala, un psihiatru poate efectua examene fizice si poate comanda teste de diagnostic pe langa practicarea psihoterapiei.
Psihiatrii pot lucra ca parte a unei echipe de sanatate mintala, consultandu-se adesea cu medicii de ingrijire primara, asistentii sociali, terapeutii ocupationali si asistentele psihiatrice.
Psihiatrii pot colabora si cu psihologii in cazurile unor pacienti, insa nu trebuie confundati cu acestia pentru ca psihologii nu sunt medici si nu pot prescrie medicamente.
Printre responsabilitatile lor de baza se numara diagnosticul si tratamentul bolilor mintale. Psihiatrii vor folosi o varietate de tehnici pentru a determina daca simptomele unei persoane sunt psihiatrice, rezultatul unei boli fizice sau o combinatie a ambelor.
Acest lucru necesita ca psihiatrul sa aiba cunostinte puternice de medicina generala, psihologie, neurologie, biologie, biochimie si farmacologie.
Poate mai mult decat oricare alt medic, psihiatrii sunt priceputi in relatiile medic-pacient si instruiti sa foloseasca psihoterapia si alte tehnici de comunicare terapeutica pentru diagnosticarea calitativa si monitorizarea afectiunilor mentale. Tratamentul poate fi administrat ambulatoriu sau internat intr-un spital de psihiatrie.
Tipurile de tulburari psihice tratate de catre un psihiatru de la psihiatrie Targu Mures sunt de anvergura si pot fi caracterizate in general dupa cum urmeaza:
- Tulburari de anxietate, inclusiv tulburarea de anxietate generalizata (GAD), tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC), tulburarea de panica (PD), fobiile si tulburarea de anxietate sociala (SAD).
- Tulburari de alimentatie, inclusiv anorexia nervoasa (AN), alimentatia excesiva si bulimia nervoasa (BN).
- Tulburari ale dispozitiei, inclusiv tulburare bipolara (BD), tulburare depresiva majora (MDD) si tulburare de dispozitie indusa de substante (SIMD).
- Tulburari de personalitate, inclusiv tulburare de personalitate la limita (BPD), tulburare de personalitate narcisica (NPD), tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva (OCPD) si tulburarea paranoica a personalitatii (PPD).
- Tulburari psihotice, inclusiv psihoza bipolara, schizofrenie, tulburare schizoafectiva si tulburare psihotica indusa de substante (SIPD).
- Tulburari specifice de invatare, inclusiv tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) si dislexia.
Expertiza procedurala
Psihiatria este situata intr-un punct de mijloc intre psihologie (studiul comportamentului si mintii) si neurologie (studiul creierului si al sistemului nervos). In practica, un psihiatru va lua in considerare simptomele bolii mintale in doua moduri:
- Evaluarea impactului unei boli, traume fizice sau consum de substante asupra comportamentului si starii mentale a unei persoane.
- Evaluarea simptomelor in asociere cu istoria vietii unei persoane si / sau evenimente sau conditii externe (cum ar fi traume emotionale sau abuz).
Abordarea, cunoscuta sub denumirea de model biopsihosocial, necesita ca psihiatrul sa utilizeze mai multe instrumente pentru a face un diagnostic si a distribui tratamentul adecvat.
Examinarea starii mentale
Examinarile de stare mentala (MSE) sunt o parte importanta a evaluarii clinice a unei afectiuni psihiatrice. Sunt un mod structurat de observare si evaluare a functiei psihologice a unei persoane din perspectiva atitudinii, comportamentului, cunoasterii, judecatii, dispozitiei, perceptiei si proceselor de gandire.
In functie de presupusa boala, psihiatrul ar folosi o varietate de teste psihologice pentru a stabili prezenta simptomelor caracteristice si a evalua severitatea acestora. Pe baza rezultatelor, psihiatrul s-ar referi la DSM-5 pentru a vedea daca simptomele indeplinesc criteriile de diagnostic pentru tulburarea mentala.
Exemplele includ:
- Testele de anxietate.
- Testele de depresie.
- Testele tulburarilor de alimentatie.
- Teste de tulburare a dispozitiei.
- Teste de tulburare de personalitate.
- Testele de psihoza.
Diagnosticul biomedical
Ca si in cazul multor afectiuni medicale, diagnosticul de boli mintale implica adesea un proces de eliminare pentru a explora si exclude toate cauzele posibile. Cunoscut ca diagnostic diferential, procesul ar implica o combinatie de teste MSE si teste biomedicale pentru a diferentia cauza presupusa de altele cu simptome similare.
Psihoterapie
Psihoterapia este esentiala atat pentru diagnosticul, cat si pentru tratamentul bolilor mintale. Aceasta implica intalnirea cu pacientii in mod regulat pentru a vorbi despre problemele, comportamentele, sentimentele, gandurile si relatiile lor.
Scopul psihiatrului este de a ajuta oamenii sa gaseasca solutii la problemele lor, explorand modele de gandire, comportamente, experiente din trecut si alte influente interne si externe.
Persoanele care urmeaza psihoterapie s-ar putea intalni cu psihiatrul lor individual sau ca parte a unei sesiuni de familie sau grup. In functie de diagnostic si de severitatea simptomelor, psihoterapia poate fi utilizata pentru o anumita perioada de timp sau pentru o baza continua.