Identificarea sanilor consta in plasarea unui semn, in interiorul sanului, la o anomalie nepalpabila care poate fi observata doar la examinarile radiologice (mamografie, ultrasunete).
Se efectueaza pentru o biopsie chirurgicala sau o interventie chirurgicala de conservare a sanilor, cand anomalia vizibila pe mamografie sau ultrasunete nu este palpabila la examinarea clinica.
Permite chirurgului sa gaseasca cu usurinta anomalia in timpul interventiei chirurgicale pentru a o elimina si, astfel, sa indeparteze cat mai putin tesut mamar posibil. Este efectuat de un radiolog si cel mai adesea sub anestezie locala.
Pentru confortul pacientului si buna desfasurare a operatiei, markerul este plasat in general cu o zi inainte de operatie. Mai rar, poate fi necesara efectuarea acestuia chiar inainte de procedura.
Inainte de localizarea problemei
Atunci cand faceti o programare, este util sa spuneti radiologului orice tratament in curs de desfasurare, cum ar fi diluantii de sange (inclusiv aspirina) si orice alergie, inclusiv cele la anestezice locale si tencuieli. In ziua programarii, este necesar sa aduceti toate documentele radiologice, precum si rezultatele examinarilor privind sanii.
Mamografiile voastre permit radiologului sa identifice anomalia pe care este necesara identificarea. Nu este necesara nicio pregatire inainte de ziua examenului; nu este de ajutor sa fii pe stomacul gol. In ziua examinarii, se recomanda un dus pentru a avea pielea curata, fara produse cosmetice (crema, lapte demachiant, parfum, pudra de talc).
Este recomandat sa nu purtati bijuterii. Purtarea unei rochii nu este intotdeauna potrivita: veti fi mai confortabil cu un top si o fusta sau pantaloni.
Dupa dezinfectarea pielii sanului, radiologul introduce un ac pana la anomalie. Daca anomalia a fost complet indepartata in timpul biopsiei care a permis diagnosticul, radiologul isi directioneaza acul catre clema marker care a fost pusa in timpul acestei biopsii.
Acul introdus face posibila instalarea markerului: este un fir metalic curbat foarte fin (pe care medicii il numesc harpon sau carlig), al carui capat este in contact cu leziunea si care indica situatia chirurgului. Anomalie exacta . Daca radiologul face spotul cu ajutorul unei ultrasunete, el sau ea monitorizeaza progresul acului pe ecranul aparatului cu ultrasunete.
Daca aleg sa faca o mamografie, doua imagini diferite ale zonei anormale la un unghi fata de dispozitiv permit unui computer sa calculeze pozitia exacta a anomaliei in sanul tau. Apoi radiologul introduce acul in anomalie folosind calculul facut de computer. Uneori se foloseste o placa multi-perforata pentru amplasarea markerului.
Placa se aplica pe pielea sanului. Gaurile permit sa treaca odata cu semnul. Acesta din urma este introdus prin orificiul din fata anomaliei. Odata ce acul este in pozitie, marca este eliberata. Acul este apoi retras.
Partea exterioara a firului metalic flexibil iese prin piele, este fixata de piele printr-un bandaj. Cel mai adesea efectuat sub anestezie locala, plasarea marcajului nu este dureroasa. Daca ati avut durere in timpul unui examen anterior sub anestezie locala sau daca ati avut durere in ciuda anesteziei, nu ar trebui sa ezitati sa vorbiti despre aceasta.
Echipa medicala din sectia de senologie Cluj Napoca 2021 amelioreaza durerea prin cresterea dozei de anestezice sau prin alte mijloace simple.