Inainte de a opri peretii sub un tavan acustic suspendat, in loc sa ii extindeti pana la capat, ganditi-va daca faceti un compromis scurt, cu buget, sau o decizie solida pentru utilitatea cladirii pe parcursul unei vieti indelungate.
Impactul acusticii sarace
Sondajele privind cladirile dupa ocupatie arata ca nemultumirea numarul unu in ceea ce priveste cladirile este acustica lor – si mai precis, o viata intima. Aceste scoruri scazute se refera la utilizarea spatiilor deschise, dar se refera si la camerele private, proiectate si slab.
Oamenii nu se asteapta la confidentialitatea vorbirii atunci cand se afla intr-o zona larga si plina de oameni. Dar, atunci cand intra intr-o camera privata si inchid usa, asteptarile lor pentru o viata intima sonora se schimba mult. Problema este ca, indiferent daca vor avea sau nu confidentialitatea preconizata, este complet lipsit de vedere. Depinde daca ati decis sa compromiteti arhitectura – in interiorul peretilor si deasupra tavanului.
Inainte de a face asta, ganditi-va la greutatea unui perete in comparatie cu cea a unui panou acustic de tavan. Ganditi-va cat de solid si masiv este peretele respectiv comparativ cu un plafon acustic usor plin de gauri pentru lumini si dispozitive cu aer. Plafonul nu se potriveste. De aceea, standardele de constructie, liniile directoare si sistemele de rating necesita pereti cu inaltime maxima, cu calificative de inalta calitate a transmisiei sunetului (STC).
Ce este izolarea fonica?
Izolatia fonica, denumita si izolare fonica, apare atunci cand o suprafata sau ansamblu arhitectural masiv si neporos, cum ar fi o placa de beton sau un perete de gips-carton cu mai multe straturi, reflecta energia sunetului.
Deoarece sunetul se reflecta in afara suprafetei, se produce foarte putina transmisie a sunetului in incaperile adiacente. Izolarea fonica ajuta la asigurarea confidentialitatii sunetului si a vorbirii.
Izolarea fonica in standardele, liniile directoare si sistemele de rating
Din ce in ce mai multe tipuri de cladiri si tipuri de camere trebuie sa respecte acum criterii mai stricte de izolare fonica in standarde, orientari si sisteme de rating.
Liniile directoare pentru proiectarea si constructia instalatiilor de asistenta medicala, publicate de Institutul de Ghiduri pentru Facilitati (FGI), necesita ca „izolatia fonica sa fie luata in considerare pentru toate constructiile care degradeaza spatiile ocupate”.
Standardul WELL Building utilizat in mod obisnuit pentru cladirile comerciale de birouri prevede ca „zgomotul din spatiile adiacente poate fi deranjant pentru ocupantii cladirii” (caracteristica 81) si poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar si nervos al omului.
Colaborarea pentru scoli de inalta performanta (CHPS) subliniaza ca „invatarea studentilor sufera in medii acustice sarace”, unde „zgomotul excesiv afecteaza negativ comunicarea vorbirii” (EQ14.0). Este necesara performanta minima de izolare fonica pentru toate spatiile de invatare.
Cum este definita si masurata izolatia fonica?
Cantitatea de izolare fonica necesara intre camere in standardele, liniile directoare si sistemele de evaluare a cladirii este definita intr-unul din doua moduri – fie prin clasa minima de transmisie sonora (STC) a unui perete cu inaltime maxima, fie prin clasa minima de izolare a zgomotului (NIC) a intregii incinte de arhitectura dupa constructie. Clasa de atenuare a plafonului (CAC) nu este recomandata, deoarece este asociata cu o abordare de proiectare inacceptabila.
Clasa de transmisie a sunetului (STC):
STC este o evaluare masurata in laborator a performantei de izolare fonica a unui ansamblu de perete. Un rating STC poate fi folosit si pentru usi, ferestre si ansambluri de podea / tavan. Valorile mai mari indica niveluri mai mari de izolare fonica intre camere. Pentru a determina STC-ul adecvat al unui perete, luati in considerare utilizarea fiecarei camere, sensibilitatea ocupantului la zgomot si cantitatea de zgomot generata.
Standardele de constructie, liniile directoare si sistemele de rating necesita, de obicei, evaluari STC de 40, 45 sau 50. Unele conditii mai critice necesita valori peste 50. Daca un perete are o cerinta de rating STC, acesta trebuie sa fie inaltime completa de la podea la podea sau pana la acoperis si nu se poate opri la inaltimea unui tavan suspendat lasand o plina deschisa. Evaluarile STC sunt stabilite conform standardului ASTM E90.
Clasa de izolare a zgomotului (NIC):
NIC este o masurare in camp a performantei totale de izolare fonica intre doua camere dupa terminarea constructiei. Valorile mai mari indica niveluri mai mari de izolare fonica intre camere. NIC contabilizeaza toate caile sonore prin pereti, usi, ferestre si penetrari.
NIC este utilizat in unele standarde de constructii, orientari si sisteme de rating in loc de STC, deoarece NIC considera toate caile sonore si reprezinta mai bine ceea ce oamenii vor experimenta in spatiu. Valorile NIC de 35, 40 sau 45 sunt tipice in aplicatiile normale. Evaluarile NIC sunt determinate conform standardului ASTM E336.
Clasa de atenuare a plafonului (CAC):
CAC indica capacitatea unui plafon acustic suspendat de a bloca sunetul care circula printr-o plina atunci cand peretele nu se intinde pe inaltimea completa. Valorile ridicate ale CAC indica un nivel mai ridicat de izolare fonica intre camere. Plafoanele acustice suspendate au, de obicei, rating CAC intre 20 si 35. Unele pot atinge CAC 40 sau putin mai ridicate. Cand sunt instalate corpuri de iluminat si grile de alimentare si retur de aer, ratingul CAC al sistemului de tavan scade cu zece puncte. CAC nu este utilizat in majoritatea standardelor, liniilor directoare si sistemelor de rating, deoarece plafoanele acustice suspendate singure nu sunt capabile sa asigure un nivel acceptabil de izolare fonica intre camere. Evaluarile CAC sunt determinate in conformitate cu standardele ASTM E1414 si ASTM E413.