Stiati ca o multime de persoane care au de gand sa inceapa o cariera intr-un nou domeniu de activitate, isi indreapta atentia spre tot felul de cursuri autorizate?
Ei bine, unii opteaza pentru cursuri de traineri, altii cauta cele mai bune cursuri de manager de proiect. Exista si persoane care isi doresc sa invete contabilitatea primara, iar din acest motiv doresc sa se inscrie la un curs contabilitate primara.
Vom discuta despre contabilitate primara in cele ce urmeaza, iar mai apoi veti afla care sunt documentele necesare pentru inscrierea la un astfel de curs, dar si ce cunostinte puteti dobandi dupa ce participati la un curs de contabilitate primara.
Contabilitatea este asadar, unul dintre cei mai importanti factori in momentul in care discutam despre desfasurarea activitatii unei institutii economice, dat fiind faptul ca presupune inregistrarea si stocarea informatiilor financiare despre aceasta.
Este important de mentionat faptul ca procesul de inregistrare si de stocare a informatiilor financiare despre institutiile economice pot fi realizate doar in baza unor documente doveditoare (chiar la acestea se refera contabilitatea financiara). Un contabil primar, trebuie sa efectueze documentele de contabilitate primara.
In ceea ce priveste contabilitatea, de mentionat este faptul ca aceasta este reglementata prin Legea Contabilitatii nr. 82/1991. Legea Contabilitatii nr. 82/1991 mentioneaza o serie de entitati care sunt obligate sa organizeze si sa conduca propria contabilitate, tinand cont de specificul ei.
Aici amintim: societatile comerciale, asociatiile, institutiile publice, societatile/companiile nationale, persoanele fizice care sunt implicate in activitati ce produc venituri, regiile autonome, institutiile nationale de cercetare-dezvoltare, alte persoane juridice care au sau nu au scop patrimonial.
De-asemenea, un amanunt foarte important de mentionat este acela ca Legea Contabilitatii nr.82/1991 este cea care prevede ca activitatea de contabilitate trebuie sa fie efectuata in limba romana, si in moneda nationala, care dupa cum bine stim cu totii, este leul.
In cazul in care insa operatiunile efectuate au loc in valuta, atunci contabilitatea trebuie tinuta atat in moneda nationala cat si in valuta.
Ministerul Finantelor Publice este acea institutie care stabileste reglementarile si normele din domeniul contabilitatii. Tot aceasta institutie se ocupa de-asemenea si de emiterea registrelor, dar si de emiterea formularelor de care au nevoie contabilii in activitatile lor. Tot Ministerul Finantelor Publice se ocupa si de normele de care trebie tinut cont pentru intocmirea acestora.
Referitor la contabil, acesta este obligat sa consemneze fiecare operatiune care are loc intr-un document. Respectivul document devine astfel justificativ si sta la baza inregistrarilor contabile.
In ceea ce priveste persoanele care se ocupa de contabilitatea primara, sau care sunt interesate sa obtina un job in acest domeniu de activitate, precizam documentele pe care trebuie sa le intocmeasca: registre de casa, notele de intrare – receptie (NIR), dispozitiile de plata, statele de salarii, pontajele, deconturile de cheltuieli.
Ei bine, acum ca ati aflat in mare parte cateva informatii despre contabilitate, daca aveti de gand sa optati pentru o cariera in acest domeniu de activitate, aveti posibilitatea de a participa la un curs contabilitate primara.
Cursurile de contabilitate primara sunt destinate persoanelor care au de gand sa acumuleze informatii despre cum se gestioneaza veniturile, cheltuielile si investitiile in cadrul unei firme in mod sigur si eficient.
De-asemenea, cursurile de contabilitate primara sunt ideale pentru persoanele care deja au un loc de munca in cadrul unui magazin alimentar de exemplu, si care doresc sa invete sa faca si contabilitatea primara (pentru un venit suplimentar).
Cursurile de contabilitate primara includ atat aplicatii practice pentru ca participantii la curs sa inteleaga modulele de teorie, cat si aplicatii individuale pe PC, unde cursantii lucreaza in programul de contabilitate SAGA.
Cei care aleg sa participe la un astfel de curs, pentru a se inscrie au nevoie de documente precum cartea de identitate, certificatul de nastere, diploma de studii (minim studii liceale) si certificatul de casatorie/decizia de divort daca este cazul.
In urma participarii la curs, cursantii vor dobandi cunostinte foarte importante precum gestionarea si arhivarea documentelor. Vor invata de-asemenea sa intocmeasca/completeze documentele primare, vor invata sa efectueze calcule specifice si sa completeze registre contabile, vor invata contarea operatiunilor patrimoniale, vor invata sa intocmeasca ebalanta de verificare si bilantul contabil, vor invata sa faca evaluarea patrimoniala.
In urma absolvirii cursului, participantii vor obtine Certificatul de Absolvire pentru ocupatia de “Contabil”. In afara acestui certificat de absolvire, absolventii cursului vor primi si suplimentele descriptive care sa ateste competentele pe care le-au dobandit in urma participarii la curs.
Asadar, pentru cei care doresc sa inceapa o noua cariera, cu siguranta ideea de a se inscrie la un curs contabilitate primara se poate dovedi a fi una foarte buna. Se gasesc mereu locuri de munca in contabilitate, firmele mereu cauta contabili, deci exista o multime de oportunitati. In plus, alte persoane in urma participarii la curs, pot invata sa tina contabilitatea primara pentru propriile afaceri sau pentru companiile pentru care lucreaza deja.