Oamenii au unele drepturi, si cu siguranta ar fi indicat sa le cunoasca, pentru ca in cazul in care in diferite situatii acestea le sunt incalcate, sa stie ca trebuie sa contacteze un avocat Bucuresti pentru a le apara drepturile.
In cele ce urmeaza vom discuta despre drepturile omului, pentru ca este extrem de important ca fiecare persoana sa isi cunoasca drepturile. Iata despre ce este vorba!
Drepturi la libertate, drepturi sociale, drepturi colective: clasificarea drepturilor omului
Drepturile omului pot fi impartite in diferite categorii. Cea mai comuna subdiviziune se regaseste in 1) drepturi civile si politice (denumite si drepturi de libertate), 2) drepturi economice, sociale si culturale (denumite si drepturi sociale) si 3) drepturi colective.
Drepturile la libertate
Drepturile de libertate includ drepturile individuale de aparare impotriva statului. Acestea sunt destinate sa garanteze libertatea persoanei si, in caz de inchisoare, sa asigure integritatea persoanei si un proces echitabil.
Cele mai importante libertati sunt: interdictia discriminarii, dreptul la viata, interdictia torturii si a tratamentului inuman, interdictia de sclavie, libertatea de gandire si religie, libertatea de exprimare, libertatea de asociere si de intrunire, protectia vietii private si de familie, dreptul la un proces echitabil.
Cele mai timpurii radacini ale drepturilor de libertate se gasesc in Europa in secolul al XIII-lea: in Magna Charta Libertatum engleza din 1215, burghezia aspiranta a reusit sa-si distruga pentru prima data anumite drepturi de la coroana de guvernare absolutista.
Petitia Drepturilor din 1628 a garantat pentru prima data securitatea subiectilor englezi guvernului si protectia proprietatii. Dosarul Habeas Corpus din 1679 a fost protejat suplimentar impotriva arestarilor arbitrare.
In secolul al XVIII-lea, au aparut in sfarsit primele declaratii cuprinzatoare ale drepturilor omului: Cartea drepturilor Virgina din 1776 si Declaratia franceza a drepturilor omului si cetatenilor din 1789. Unele dintre drepturile omului sunt incluse drept drepturi fundamentale in constitutiile statelor natiuni nou fondate ale secolului XIX lea a primit.
In 1948, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (ONU) a adoptat Declaratia universala a drepturilor omului. Cu toate acestea, la nivel international, acestea sunt stabilite doar intr-un mod legal obligatoriu in Conventia Europeana a Drepturilor Omului (1951) si in Pactul international al ONU pentru drepturile civile si politice (1966).
Drepturile sociale
Drepturile sociale ale omului au scopul de a proteja individul de exploatare si de a-i garanta dreptul de a participa la averea sociala. Au fost solicitate pentru prima data in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, adica pe vremea industrializarii.
Intrucat industrializarea a fost necontrolata si fara a tine cont de bunastarea lucratorilor, problemele sociale si nedreptatile au crescut din ce in ce mai mult. Pentru a combate acest lucru, a fost lansata ideea drepturilor sociale.
Drepturile sociale, este foarte important sa stiti ca nu sunt drepturi colective, ci acestea sunt drepturi individuale de baza si umane care acopera dreptul individului la hrana, adapost, ingrijire medicala, educatie si securitate sociala.
La nivel international, drepturile sociale au fost stabilite pentru prima data in Declaratia universala a drepturilor omului in 1948, apoi mai obligatorii in 1960 in Carta sociala europeana si in 1966 in Pactul international pentru drepturile economice, sociale si culturale.
Pactul din 1966 contine urmatoarele drepturi: dreptul la munca, dreptul la conditii de munca corecte si favorabile, dreptul de a se alatura sindicatelor, dreptul la securitate sociala, protectia familiei, maternitate si copii, dreptul la un nivel de trai adecvat (hrana, imbracaminte, cazare) precum si imbunatatirea constanta a conditiilor de viata, dreptul la sanatate, dreptul la educatie, dreptul de a participa la viata culturala, progresul stiintific si aplicarea acesteia, precum si protectia drepturilor de autor.
Indivizibilitatea libertatii si a drepturilor sociale
Divizarea in cele doua categorii de libertate si drepturi sociale este justificata istoric. Mai presus de toate, disputele ideologice despre drepturile omului in timpul Razboiului Rece au dus la aceasta dicotomie: pentru Occidentul capitalist orientat catre piata, drepturile libertatii au fost clar in prim plan, in timp ce Orientul comunist a luat pozitia ca asigurarea drepturilor omului era o prioritate.
Din perspectiva de astazi, nu este posibil sa se incadreze intre drepturile sociale si libertatea. Deoarece de la Conferinta Mondiala a Drepturilor Omului de la Viena din 1993, a fost recunoscut, in principiu, ca toate drepturile omului se aplica in mod egal, sunt indivizibile, depind reciproc si formeaza un context.
Drepturile colective
Dupa cum sugereaza si numele, drepturile colective sunt drepturi ale grupurilor. Un exemplu este „dreptul la autodeterminare a popoarelor” din articolul 1 din cele doua Pacte internationale ale ONU. Cu toate acestea, sensul precis al acestei categorii de drepturi nu este clar.
Incepand cu anii 70, in special intelectualii din tarile din sud au cerut adaugarea unor drepturi ale omului individual la drepturile individuale clasice. Pana in prezent, drepturile colective au fost incluse doar in Carta africana a drepturilor omului si in Declaratia ASEAN a drepturilor omului ca „drept la dezvoltare”, „dreptul la pace” si „dreptul la un mediu curat”.
Din punct de vedere legal, dispozitiile corespunzatoare au o valoare indoielnica, deoarece nu sunt executorii in instanta. Motivul? numeroasele intrebari fara raspuns: Cine este legat de aceste drepturi?
Statul, comunitatea internationala sau individul? Cine are dreptul la aceste drepturi? Individul, grupuri de oameni, precum minoritati sau indigeni sau state intregi? Doar dreptul la dezvoltare a gasit o anumita recunoastere, sub forma institutionalizarii secundare la nivelul Organizatiei Natiunilor Unite.
Asadar, este foarte important sa stiti ca fiecare persoana are drepturi la libertate, drepturi sociale, drepturi colective: clasificarea drepturilor omului. Tocmai de aceea, daca aceste drepturi va sunt incalcate, luati legatura cu un avocat, care va poate apara la CEDO, pentru a va face dreptate.