Spirulina este un tip de alge albastru-verde pe care oamenii il pot lua ca supliment alimentar. Oamenii considera spirulina un superaliment datorita continutului nutritional excelent si a beneficiilor pentru sanatate.
Spirulina are in compozitie multe proteine si vitamine, motiv datorita caruia este un supliment dietetic excelent pentru persoanele care urmeaza dietele vegetariene sau vegane.
Cercetarile sugereaza ca spirulina are proprietati antioxidante si anti-inflamatoare, precum si capacitatea de a ajuta la reglarea sistemului imunitar, insa mai multe detalii legate de beneficii spirulina puteti descoperi in cele ce urmeaza.
1. Profil nutritiv excelent
Consumul de spirulina este o modalitate de a suplimenta proteine si vitamine in dietele oamenilor, fara efecte secundare notabile. O lingura sau 7 grame (g) de spirulina uscata contine:
- 20 de calorii.
- 4,02 g proteine.
- 1,67 g carbohidrati.
- 0,54 g de grasime.
- 8 miligrame (mg) de calciu.
- 2 mg de fier.
- 14 mg magneziu.
- 8 mg fosfor.
- 95 mg de potasiu.
- 73 mg sodiu.
- 0,7 mg de vitamina C
De asemenea, contine tiamina, riboflavina, niacina, folatul si vitaminele B-6, A si K. Luand spirulina, ca parte a unei diete echilibrate, poate ajuta o persoana sa ramana bine hranita.
2. Pierderea in greutate
De obicei, oamenii pot pierde in greutate daca mananca mai putine calorii decat folosesc. Spirulina este un aliment bogat in calorii, bogat in nutrienti, care contine multa nutritie intr-o cantitate mica de pulbere. Introducerea spirulinei in dieta poate ajuta oamenii sa slabeasca fara a pierde mesele principale ale zilei.
Rezultatele unui studiu dublu-orb controlat cu placebo din 2016 sugereaza ca spirulina poate ajuta la gestionarea greutatii. In cadrul studiului, persoanele care aveau exces de greutate si mancau in mod regulat spirulina timp de 3 luni, au prezentat un indice de masa corporal imbunatatit sau IMC.
3. Imbunatatirea sanatatii intestinale
Spirulina poate fi digerata usor datorita structurii sale in care celulele nu au pereti fibrosi duri. Dar consumul poate imbunatati sanatatea intestinului?
Este nevoie de efectuarea unui numar mai mare cercetari asupra oamenilor, dar studiile la animale indica faptul ca spirulina poate sprijini sanatatea intestinului pe masura ce oamenii imbatranesc.
Un studiu din 2017 pe soareci mai in varsta sugereaza ca spirulina poate pastra bacteriile intestinale sanatoase in timpul procesului de imbatranire. Spirulina nu contine multa fibra, de aceea este esential sa includeti in alimentatie alte alimente cu un continut ridicat de fibre.
4. Gestionarea diabetului
Spirulina este considerata o modalitate de a gestiona simptomele diabetului. Dar este nevoie de mai multe cercetari inainte ca medicii sa o poata recomanda.
Un studiu de revizuire din 2018 a constatat ca suplimentarea cu spirulina a scazut semnificativ nivelul de glucoza din sange al oamenilor. Glicemia cu post ridicat este o problema comuna la persoanele cu diabet zaharat tip 1 si 2.
Acest lucru sugereaza ca suplimentele de spirulina pot ajuta oamenii sa controleze diabetul. Aceste rezultate sugereaza ca spirulina arata promisiunea ca este un aliment util pentru a sprijini gestionarea diabetului de tip 2.
5. Scaderea colesterolului
Luand extract de spirulina poate ajuta scaderea nivelului de colesterol. Colesterolul este o grasime nesanatoasa din sangele unei persoane pe care expertii medicali o leaga bolile de inima.
O revizuire sistematica 2016 si meta-analiza sugereaza ca administrarea suplimentelor de spirulina poate avea un impact pozitiv asupra lipidelor din sange, care sunt grasimile din sange. In studiu, s-a constatat ca spirulina reduce semnificativ colesterolul total si nivelul mai scazut de colesterol LDL – „rau” – in timp ce creste HDL – „bun” – colesterolul.
Un studiu din 2013 sustine de asemenea, aceasta afirmatie de sanatate. Cercetatorii au descoperit ca administrarea a 1g de spirulina in fiecare zi a redus colesterolul total dupa 3 luni.
6. Reducerea tensiunii arteriale
Dupa cum s-a discutat mai sus, spirulina poate scadea colesterolul si exista, de asemenea, dovezi ca ar putea ajuta la controlul tensiunii arteriale a unei persoane.
Un studiu la scara mica din 2016 a descoperit ca consumul de spirulina in mod regulat timp de 3 luni a redus tensiunea arteriala a oamenilor atunci cand erau supraponderali si aveau hipertensiune.